Paleismonster leidde leven van een vlieg

De inkt van de weekbladen was nog nat toen zondag Het Nieuws bekend werd. Een blik in de kiosken leerde maandag dat een deel van de internationale weekbladen (..

Time en Newsweek) nog bij machte was gebleken de drukpersen stop te zetten om aldus vandaag met een geactualiseerde editie te kunnen verschijnen, terwijl andere media waarschijnlijk tandenknarsend hun oplage zonder Saddam op de cover in de rekken zagen belanden.

Gelukkig is er het world-wideweb, dat media de mogelijkheid biedt in geval van nood de lezers toch adequaat te bedienen. Time presenteert een uitgebreide reportage op de eigen website (www.time.com), met daarbij een exlusieve weergave van het eerste verhoor dat Saddam werd afgenomen. Newsweek doet daar op zijn site (

www.newsweek.com) weinig voor onder, maar mist het toefje slagroom op de cake.

Enig triomfalisme is Time niet vreemd. Alsof het blad de Iraakse dictator persoonlijk heeft ingerekend, wordt in de reportage beeldspraak gebruikt die kwalijk kan worden aangemerkt als een zakelijke weergave. Voorbeeld: het paleismonster met zijn monumenten en martelkamers was gedwongen tot het leven van een vlieg.

'Als een farao in zijn tombe had hij zich omringd met symbolen van zijn verloren macht – twee AK-47's, een pistool en 750 duizend dollar in biljetten van honderddollar', schrijft Time, dat vervolgens concludeert. 'De betekenis van zijn arrestatie kunnen we afmeten aan de maatregelen die we de voorbije tijd hebben genomen.'

Een reconstructie van de jacht op Saddam Hussein leert dat het net rond de dictator zich de voorbije maanden langzaam sloot, maar dat de ontwikkelingen de afgelopen drie weken in een stroomversnelling kwamen.

Time citeert luitenant-kolonel Steven Russell, van de 4de Infanterie Divisie dat de operatie zondag leidde.Russell memoreert twee arrestaties, respectievelijk vier en twee dagen voor Saddams ontdekking, die gezamenlijk de gouden tip zouden hebbben opgeleverd. 'De eerste arrestatie zette ons op het spoor van iemand die de rechterhand van Saddam was. De tweede arrestatie bracht ons naar Saddam.'

Of de vangst van Saddam het verzet tegen de VS in Irak zal smoren, waagt ook Time te betwijfelen, maar desondanks spreekt het blad de verwachting uit dat het defaitisme dat onder het Amerikaanse volk leek te groeien zal plaatsmaken voor nieuw optimisme. De verkoop van golfballetjes en voodoo-poppetjes met daarop Saddams beeldtenis was in de VS naar een hoogtepunt gestegen – volgens Time tot zondag de enige manier de woede te koelen op een spook dat de VS bleef sarren.

Luitenant-kolonel Russell verwacht dat de arrestatie van Saddam Hussein zijn aanhangers zal demoraliseren. 'Ik denk dat dit de wind uit de zeilen zal halen. En als dat niet gebeurt, dan zijn die mensen die doorgaan met verzet plegen heel erg dom.'

Time weet wel zeker dat 'zondag' zijn weerslag zal hebben op de binnenlandse Amerikaanse politiek. Over een jaar vinden de presidentsverkiezingen plaats en de criticasters van Bush, onder wie de belangrijkste Democratische presidentskandidaat Howard Dean, zullen hun toon zeker voorlopig moeten aanpassen.

Maar wellicht past ook George W. Bush zijn toon aan, speculeert Time. Het recente succes zou de president mild kunnen stemmen en kunnen doen besluiten zijn mening te herzien om Duitsland, Frankrijk en Rusland uit te sluiten van contracten voor de wederopbouw van Irak. Dat zou de internationale politieke sfeer ten goede komen. Mogelijk echter voelt Bush zich na afgelopen zondag gesterkt in het idee dat hij de klus in Irak best alleen af kan. In dat geval is Saddam Hussein ook na zijn arrestatie nog een splijtzwam.

Meer over