In de modeMantelpakjes

Pak van het hart: het mantelpakje mag uit de mottenballen

Vanaf links: Prada, Eckhaus Latta, Michael Kors, Marc Jacobs, Miu Miu, Oscar de la Renta Beeld Imaxtree
Vanaf links: Prada, Eckhaus Latta, Michael Kors, Marc Jacobs, Miu Miu, Oscar de la RentaBeeld Imaxtree

Strenge tantes en hippe juffers kiezen dit seizoen voor het retro mantelpak, dat een glorieuze comeback beleeft.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Het is een jaar na de rentree van de broekrok, en opnieuw is er een trend te bespeuren die juichend zal worden ontvangen door alle Thea Ternauws van deze wereld: het mantelpak is terug! Logisch eigenlijk, nu klassiek kleermakerswerk en tijdloze snits aan de orde van de dag zijn in de mode. Na het mannenpak kon ook het traditionele vrouwenpak niet achterblijven. Stijf, denkt u nu? Nee, dat hoeft niet! Het eerste mantelpak werd immers door Coco Chanel ontworpen om vrouwen vrijheid te geven. Truttig? Ook niet – denk aan Tippi Hedren in haar kittige pistachegroene mantelpakje in The Birds. Heus, het mantelpak is zo mal nog niet.

Hoe gaan wij het dragen?

Toch kan, door wie er zin in heeft, het mantelpakje heel zedig en streng gedragen worden. Bij Michael Kors, Marc Jacobs, Prada en Miu Miu waren de rokken lang en braaf – een tikje jarenveertigsober zelfs – al bleef het bij Miu Miu het vrolijk dankzij een geel ruitmotief dat opvallend knipoogde naar Alicia Silverstones Clueless-pakje. Over dat Clueless-pakje gesproken: er waren ook een boel korte, wufte rokken te bespeuren, zoals bij Eckhaus Latta en Oscar de la Renta. Hoe het pak een beetje modern af te stylen? Met leren laarzen, of met Mary-Jane pumps met een sokje erin, ook alweer zo forties.

Valkuilen vermijden doe je zo

Bij de mantelpakjeslook zijn er niet echt hele diepe valkuilen om te vrezen, eerder wat charmante putjes in de weg. Een daarvan is het stewardessenkuiltje: mijd giletjes, knalblauw, patékleurige panty’s en een sjaaltje in de hals als u grappen over het aanwijzen van nooduitgangen wilt voorkomen. Het andere wak is het ouwe royalty-putje: met een pakje in een pasteltint en een hoed op het hoofd wordt het plaatje een beetje Juliana op staatsbezoek aan Joegoslavië anno 1972 – heel charmant en aandoenlijk, maar niet meer van nu.

Een bekend mens

Als er één vrouw is die je kon uittekenen in mantelpakken, dan is het Margaret Thatcher wel, de ijzeren dame, elf jaar lang prime minister van het Verenigd Koninkrijk. Dat ze Iron Lady en Atilla the Hen werd genoemd had alles te maken met haar strengheid van regeren, de stijfheid van haar kapsel en de stugheid van haar handtassen, maar de straffe mantelpakken droegen het meest bij aan dat steile imago. Als dochter van een naaister wist Thatcher jolly well dat kleren niet alleen de man maken én dat je ook prima harnassen kunt fabriceren van wol en tweed.

Margaret Thatcher in mantelpak Beeld Getty Images
Margaret Thatcher in mantelpakBeeld Getty Images
Meer over