Update

P.C. Hooft-prijs voor dichteres Anneke Brassinga

De Nederlandse dichter, essayist en vertaler Anneke Brassinga (1948) krijgt de prestigieuze P.C. Hooft-prijs 2015. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt.

Redactie
Anneke Brassinga. Beeld anp
Anneke Brassinga.Beeld anp

De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor poëzie. De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

De jury prijst de dichteres om het (her)gebruik van bijna vergeten of in onbruik geraakte woorden. De liefde voor de onuitputtelijke mogelijkheden van taal in poëzie is 'de constante van haar werk', staat in het juryrapport. 'Wie gedichten van Brassinga leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal. In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn, weer meedoen.'

Brassinga debuteerde in 1987 als dichteres met de bundel Aurora. Daarna heeft ze nog ongeveer tien dichtbundels gepubliceerd. In 2010 verscheen haar meest recente dichtbundel, Ontij. Ook schreef ze essays en verhalen en is ze actief als vertaalster. Ze heeft boeken vertaald van schrijvers als Oscar Wilde, Jules Verne, Vladimir Nabokov en Sylvia Plath.

Ze is eerder bekroond met onder meer de VSB Poëzieprijs en de Constantijn Huygensprijs. In 1978 kreeg ze de Martinus Nijhoff-prijs toegekend voor de vertaling van Nabokovs De Gave. Ze bedankte voor de eer wegens de boycot van een groot aantal vertalers, waardoor de jury slechts kon kiezen uit een kleine groep kandidaten.

Brassinga krijgt de P.C. Hooft-prijs 21 mei uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. Tot eerdere winnaars in het genre poëzie behoren Tonnus Oosterhoff (2012) en Hans Verhagen (2009).

Meer over