P.C. Hooft-prijs voor A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden heeft de P.C. Hooftprijs 2013 gewonnen. Dat heeft de jury van de belangrijkste literaire prijs van Nederland vandaag bekendgemaakt.

A.F.Th. van der Heijden Beeld ANP
A.F.Th. van der HeijdenBeeld ANP

Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.

'Zijn werken, inmiddels bijna 30 boektitels, zijn één werk', stelde de jury. 'Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.' Volgens de jury is zijn stijl 'ongeremd en retorisch, kent het weinig beperkingen en barst het soms bijna uit zijn eigen zinsverband.'

Auto-ongeluk
Het is wederom een eerbetuiging voor Van der Heijden (61), die afgelopen jaar al veelvuldig in de prijzen viel voor zijn autobiografische roman Tonio. Het boek handelt over zijn zoon, die omkwam bij een auto-ongeluk. Hij kreeg er ook de Libris Literatuurprijs en de NS-publieksprijs voor.

In januari 2012 kreeg Van der Heijden voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygens Prijs, die hij aan zijn zoon opdroeg ('Tonio was mijn mannelijke muze').

Van der Heijdens werk draait verder om zijn romancyclus 'De Tandenloze Tijd'. Oorspronkelijk bedoeld als trilogie, maar inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijkere serie boeken, die nog steeds niet af is.

In beweging
Van der Heijden was in vroeger jaren al ter sprake gekomen, en naar verluidt vond men toen 'dat hij eerst maar eens een romancyclus moest voltooien'. Daar kan tegenin gebracht worden dat het adagium van Van der Heijdens alter ego Albert Egberts in Vallende ouders (1983), 'leven in de breedte', pas consequent wordt uitgevoerd zolang het oeuvre in beweging blijft; principieel onvoltooid, met telkens nieuwe vertakkingen en uitlopers.

De jury van de P.C. Hooftprijs bestond dit jaar uit Arnold Heumakers, Xandra Schutte, Thomas Verbogt, Maria Vlaar en Rudi Wester. Vorig jaar won Tonnus Oosterhoff de prijs. De P.C. Hooftprijs werd in het leven geroepen in 1947, het driehonderdste sterfjaar van de dichter en geschiedschrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647). De allereerste winnares was Amoene van Haersolte.

De jury heeft iemand gekozen. Hoe gaat het dan verder? De winnaar wordt gebeld, met de vraag of hij of zij de prijs aanvaardt. Charlotte Mutsaers (2010) zat in de Hema aan de Nieuwendijk in Amsterdam met haar man koffie te drinken, toen ze het heuglijke nieuws vernam. Ze moest vlug naar huis vanwege alle telefoontjes die volgden, en om fotografen en journalisten te kunnen ontvangen.

Meer over