'Overvloed in de wereld dankzij technologie'

Peter Diamandis sprak donderdag in Carré over zijn visie op de toekomst en hoe 'exponentiële technologieën' de wereld overvloed zullen gaan brengen in plaats van schaarste. Het is de eerste keer dat de invloedrijke CEO van de X Prize Foundation en mede-oprichter van Singularity University in Nederland was.

Peter Diamandis. Beeld AP
Peter Diamandis.Beeld AP

De Amerikaanse wetenschapper en entrepreneur was in ons land op uitnodiging van de Nederlandse tak van Singularity University en Deloitte Center for the Edge. In het Amsterdamse theater sprak Diamandis, die door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen op aarde, over de rol van technologische vernieuwingen in de komende decennia.

Volgens hem gaan ontwikkelingen op het gebied van onder meer nanotechnologie, gentechnologie, 3D-printers en drones ons leven drastisch veranderen. En wat Diamandis betreft vooral ten goede. Omdat technologie volgens hem exponentieel groeit, komt de mensheid steeds sneller dicht bij het oplossen van problemen als waterschaarste, energietekorten en de toenemende vraag naar zorg. Zo is het volgens hem nu al zo dat een Masaï-krijger in midden-Afrika met een smartphone meer kennis en informatie tot z'n beschikking heeft dan bijvoorbeeld president Bill Clinton dat had in 1993.

Kodak
Om zijn verhaal krijgt bij te zetten, verwees Diamandis naar de ondergang van Kodak. De top van het bedrijf zag niets in de eigen uitvinding van de digitale camera omdat het eerste model groot was en foto's schoot die nauwelijks het bekijken waard waren. Maar door de exponentiële groei die de ontwikkeling van de digitale camera vervolgens doormaakte - bij concurrenten - kwam Kodak op een achterstand te staan die het bedrijf nooit meer goed kon maken.

Zo kon het volgens Diamandis gebeuren dat een bedrijf waarbij in de jaren 80 en 90 nog ruim 140.000 mensen werkten en dat ruim 20 miljard euro waard was, nu failliet is. Ter vergelijking haalde hij er Instagram bij. De startup, actief in een vergelijkbaar segment, werd afgelopen jaar voor 1 miljard dollar gekocht door Facebook en had op dat moment 'maar' 13 mensen in dienst.

'Kodak-moment'
Diamandis, die met zijn X Prize Foundation verantwoordelijk is voor de eerste commerciële ruimtevlucht ooit, richtte zich dan ook op de ongeveer duizend aanwezige CEO's, ondernemers en studenten in de zaal. Om te voorkomen dat de nu nog grote bedrijven ook binnen een paar jaar een 'Kodak-moment' meemaken, is het volgens hem zaak om buiten de gebaande paden te treden en open te staan voor nieuwe ontwikkelingen, zoals Apple dat deed door in de muziekindustrie te stappen en Microsoft in de gamesindustrie.

De Amerikaan scoorde in 2012 een bestseller met zijn boek Abundance: The Future is better than you think. Daarin gaat hij dieper in op de rol van technologie in de wereld.

Meer over