POSTUUM

Overleden pionier Mark Bell (43) maakte van LFO een van de invloedrijkste techno-acts

'Met groot verdriet moeten we mededelen dat Mark Bell op 43-jarige leeftijd is overleden', schrijft het platenlabel Warp Records. Bij Warp begon de carrière van Bell, die samen met Gez Varley de band LFO tot een van de belangrijkste techno-acts uit de Britse geschiedenis maakte.

Just Fontein
LFO's Mark Bell Beeld Press
LFO's Mark BellBeeld Press

Al vanaf zijn dertiende is Bell bezig met muziek. 'We speelden een beetje met drummachines, zoals we ook met arcadespelletjes speelden, en maakten casettebandjes voor onze vrienden op het schoolplein', aldus Bell.

Bell en Varley leren elkaar al op jonge leeftijd kennen bij verschillende breakdancewedstrijden. De vriendschap tussen de twee LFO-oprichters komt pas echt tot stand als ze in 1989 samen een fotografiecursus volgen. Ze blijken dezelfde muzieksmaak te delen en knutselen samen wat beats en bliepjes aan elkaar. Hun band vernoemen ze naar een low frequency oscillator, een onderdeel van een synthesizer dat zeer lage tonen produceert en gebruikt wordt voor tremolo en vibrato.

Het gelijknamige eerste singeltje dat Varley en Bell de deur uit doen, groeit uit van underground clubhit tot een populaire single die in 1990 wekenlang in de Britse hitlijsten te vinden is. LFO's eerste album Frequincies komt begin jaren '90 terecht bij het Warp Records. Een experimenteel label uit Sheffield dat onder andere ook de thuisbasis is van die andere grote technopioniers Aphex Twin en Boards of Canada.

Met de release van het album Frequencies (1991) - dat tegenwoordig doorgaat als technoklassieker - groeit de invloed van LFO. Hun geluid, gekenmerkt door een crossover van meerdere elektronische stijlen en in die tijd wel 'intelligent dance music (IDM)' of specifieker 'bleep-n-bass' genoemd, vindt ook zijn weg buiten Engeland. 'Frequencies is de meest richtinggevende technoplaat die er bestaat', zei Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg over het debuut van LFO in Het Parool.

NME cover uit 1992, Mark Bell links Beeld Job de Wit
NME cover uit 1992, Mark Bell linksBeeld Job de Wit

Geschiedenis

Nadat LFO opvolger Advance uitbrengt, besluit Varley in 1996 LFO te verlaten. Mark Bell blijft muziek maken onder de naam LFO en hij komt in 2003 nog met een album: Sheath. Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer schrijft dat jaar: 'LFO is dankzij zijn minimalistische debuut een van de meest invloedrijke bands uit de Britse techno-geschiedenis. Alleen, met slechts drie albums in dertien jaar zou je LFO bijna de Kraftwerk van de techno gaan noemen, zo weinig productief zijn ze.'

Weinig productief geldt alleen voor Bell onder de naam LFO, want de producer uit Leeds zit zeker niet stil. Hij wordt een van de belangrijkste producers van de IJslandse Björk. Samen maken ze onder andere Homogenic (1997) en hij produceert de sountrack voor de met een Gouden Palm bekroonde Dancer In The Dark van Lars von Trier.

Bell toert in 2007 nog de wereld rond met Björks album Volta. Naar aanleiding van het overlijden van Bell twittert de IJslandse zangeres het nummer Love is the Message.

Naast Björk roept ook Depeche Mode roept de hulp van Bell in. Samen met een van de succesvolste elektronische popgroepen ooit produceert hij Exicter uit 2001.

Met twee nummers - LFO en What is House (LFO Remix) - is Bell samen met Varley vereeuwigd op de dubbel-cd Warp20 ter ere van het twintig jarig bestaan van Warp. Een door fans gekozen top tien, en een selectie van veertien nummers door medeoprichter Steve Beckett. Vorige maand stond Bell nog op het podium in het Poolse Krakau om de 25ste verjaardag van Warp te vieren.

Meer over