'Overal in Utrecht zie je kabouters'

Maandagavond duo-avond begon met Willem van Hanegem & Caroline Tensen, die in 'Ik neem je mee' toerden door Breskens, de geboorteplaats van De Kromme. Eerst in een oude Kever (Caroline: 'De remmen doen het zeg maar niet. En in de bochten gaat ie ook niet lekker.'), later op huurfietsen (Caroline: 'Wat staat dat zadel hoog.').

Willem vertelde hoe zijn vader, zijn broertje en zijn zusje hier tijdens een bombardement waren omgekomen: zijn vader had een baby beschermd door er bovenop te gaan liggen. Van Hanegem senior kreeg een granaatscherf in z'n rug en stierf, de baby overleefde en groeide uit tot een wereldvermaard oncoloog.

Van Hanegem grijnsde en prutste wat aan z'n handremmen.

Daarna brak zijn stem.

Gelukkig dat Caroline er was om hem over de arm te wrijven, en nog wat te schelden op het beschikbare vervoer. Ze gingen een biertje drinken. En dineren. En logeren in een chique hotel. En uitgebreid ontbijten. En golfen.

Snip & Snap van de Michelinkeuken
Op de andere netten waren Dunya & Desie in een zoveelste herhaling bezig weer een multiculturele vooroordeel weg te poetsen en begeleidden Robert Kranenborg en Julius Jaspers, de Snip & Snap van de Michelinkeuken, minder getalenteerde kookduo's op weg naar de perfecte cuisson.

Wim & Caroline waren op 1 intussen opgevolgd door Nick & Simon, die nog altijd onvermoeibaar door Zuid-Afrika holden, onder leiding van 'gelegenheidsmanager' Kees. Ter afsluiting van de serie was het sympathieke duo (+1) te gast bij een zogenaamd authentieke Afrikaanse stam die van z'n oorspronkelijke leefgewoonten toeristische kitsch had gemaakt. Het viel ze bitter tegen. Je zou toch zeggen dat Volendammers wel wat gewend zijn, op dat gebied.

Ook in het NTR-programma 10x beter de zomer door, een wonderlijke emulsie van Man Bijt Hond, KRO De Wandeling en iets met Floortje Dessing (maar dan dicht bij huis), ontstond een nieuw duo. Harm Edens, voor de gelegenheid met boswachtersbaard, liep met cabaretier Vincent Bijlo door een bos.

Edens was geblinddoekt en Bijlo blind. Samen probeerden zij het bos 'te voelen'. Het experiment strandde na een paar decimeter tegen een zwerfkei.

'Ik merk dat je meer lol kunt hebben op een halve vierkante meter bos dan ik soms op de halve Veluwe,' stelde Edens vast.

Die conclusie werd gevolgd door twee opgewekte solisten: een kijkkunstenaar ('Als je erop let, zie je overal in Utrecht kabouters') en een landschapsfonograaf ('Het mooie van deze regen is dat hij opener is dan die van net.').

Ondertussen sijpelde het bericht door dat de Tilburgse worstenbroodjesstylist Roy Donders niet langer een duo meer vormde met zijn Bas, maar met ene Marvin. Volgens Marvin, door de alerte Bouleva-redactie aan de telefoon geroepen, lag dat anders: 'Betreffende de uitspraken van dit kan ik je geen antwoord geven. Dat is betreffende het management van zijn kant is daar nog geen akkoord over gegeven of iets over duidelijk gemaakt. Ik ken Roy Donders inderdaad goed en misschien wel meer dan dat. Maar de situatie die nu is, die is ook zo gemaakt dat het best wel voor beide kanten moeilijk is. Ook voor Bas natuurlijk, omdat het voor die jongen ook moeilijk is, natuurlijk. We hebben het leuk gehad samen en nog steeds hebben we het leuk en we zien wel of het wel of niet wat is. Maar op dit moment kan ik daar in principe geen uitspraken over doen.'

Zo eindigde de maandagavondsituatie betreffende duo's in principe toch in mineur.M

Meer over