Review

Our Kind of Traitor is een luchtige Le Carré-verfilming

Stellan Skarsgård is aanstekelijk, maar de John le Carré verfilming Our Kind of Traitor is eerder vermakelijk dan spannend. Een flard relatiedrama wordt gemengd met wat groteske spionagethrilleractiviteiten.

Bor Beekman
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Het zou ieder van ons kunnen overkomen. Op vakantie in een resort te Marrakech zak je door met zo'n royale en dwingend hartelijke, nieuwrijke Rus (roepnaam Dima), die je aan het slot van de wilde avond een usb-stick overhandigt: geef dit aan jullie overheid, alsjeblieft. En zo raak je zomaar verzeild in een internationaal bankschandaal, bemiddelend tussen de geheime dienst en je nieuwe vriend; maffiawitwasser Dima, die graag levend met pensioen wil.

In zijn in 2010 verschenen thriller Our Kind of Traitor plant John le Carré een doodgewoon stel - hij universiteitsdocent, zij advocaat - tussen beestachtige Russische maffiamoordenaars, corrupte politici en gehaaide geheim agenten. Een aantrekkelijk koppel (Ewan McGregor, Naomi Harris) wier goedmaakvakantie (huwelijksproblemen) plots een ander verloop krijgt.

De Britse televisieregisseur Susanna White (Generation Kill, Boardwalk Empire) werd aangesteld voor de verfilming, waarin een flard relatiedrama wordt gemengd met generieke, wat groteske spionagethrilleractiviteiten. Liquidaties, achtervolgingen, helikopters, exclusieve locaties en een Russische maffiadon met hipsterbaard en enge knecht, die eerst z'n shirt uittrekt voor hij uit moorden gaat in de apotheose, zodat z'n gespierde en getatoeëerde torso mooi contrasteert met de besneeuwde berghelling.

Our Kind of Traitor is eerder vermakelijk dan spannend, met Denemarkens steracteur Stellan Skarsgård in een aanstekelijk rol als de overlopende Dima, die z'n clichégangsterbravoure sterk aanzet om zich niet verdacht te maken in de ogen van z'n maffiakliek. Een luchtige, moreel weinig diffuse en verder niet al te serieuze Le Carré.

Our Kind of Traitor (***). Thriller. Regie: Susanna White. Met: Ewan McGregor, Naomie Harris, Stellan Skarsgård, Damian Lewis. 108 min., in 40 zalen.

Meer over