Oude spellen op nieuwe consoles, werkt dat?

Op nieuwe spelcomputers zijn oude games meestal niet meer te spelen. 'Niet compatible', heet het dan. Daar komt nu verandering in bij de Xbox One van Microsoft en dat is niet minder dan een revolutie.

null Beeld
Beeld

Cordozar Broadus - beter bekend als Snoop Dogg - heeft een bijzonder verzoek aan zijn 12,5 miljoen volgelingen op Twitter en 5,8 miljoen adepten bij Instagram. De Amerikaanse rapper vraagt ze op de website Xbox Feedback hun stem uit te brengen op NCAA Football 14, een computerspel uit 2013. Dogg wil deze verouderde game kunnen spelen op zijn Xbox One. 'We need 10,000 votes.'

Droom door, Dogg. De uitgever, Electronics Arts, heeft gezegd dat er geen NCAA Football meer verschijnt, nu en tot sint-juttemis niet. De spelletjesmaker heeft na ellenlang touwtrekken tientallen miljoenen moeten betalen aan sporters die compensatie wilden voor hun digitale gelijkenis in de game. De rechter gaf ze gelijk.

Blaft Dogg - zoals het Engelse gezegde luidt - dus tegen de verkeerde boom?

Niet helemaal. De rapper heeft zich gemengd in een onlinestemming waarin gamers mogen zeggen welke games die uitkwamen voor de oude Xbox 360 wellicht speelbaar moeten worden op de nieuwe Xbox One. Niks heruitgave, maar gewoon hop: oude schijf erin en schieten maar.

Met die uitbreiding van Xbox One's repertoire overrompelde Microsoft vriend en vijand dit jaar op de E3-gamesbeurs in Los Angeles. Wie Xbox 360-titels in zijn collectie heeft - hetzij op disc, hetzij ooit gedownload - kan die gratis spelen op de Xbox One. Mits die games worden uitverkoren. Een en ander hangt af van de welwillendheid van gamesuitgevers om titels een tweede jeugd te gunnen.

Dat Microsoft zijn Xbox One 'achterwaarts combineerbaar' maakt (én gratis) is niet minder dan een revolutie. Op het begrip 'backwards compatibility' reageerde de gamesindustrie tot nu toe als een vampier die je in het zonlicht in een veld vol kruizen een bord voorzet met imam bayildi (een Turks gehaktrecept met vijf tenen knoflook).

Daar zijn duizend-en-een redenen voor te geven. De verkoop van nieuwe games kan erdoor belemmerd worden. Dat geldt ook voor de verkoop van oude games in een nieuw jasje - de remakes met opgepimpte beelden. Heeft het zin oude games te spelen als daar de gebrekkige bediening en andere weeffouten niet zijn verwijderd? Moet een gamer in het verleden willen leven? Je krijgt tenslotte ook geen bioscoopbezoeker meer naar de stomme films van een eeuw geleden.

null Beeld
Beeld

Kul

Een argument dat de makers van spelcomputers twee jaar geleden opwierpen bij de introductie van de Xbox One en de PlayStation 4 was dat het ingewikkeld is om een console achterwaarts compatible te maken en dat het die technisch terug zou houden. Dat bleek kul. Nintendo's Wii U draait zonder morren de spelletjes van zijn voorganger en de Xbox One kan het kunstje dus ook. De PlayStation 2 deed niet moeilijk over titels van de originele PlayStation en zelfs op de derde generatie PlayStations kon je PS2-games spelen - tot Sony in versie 2.0 die mogelijkheid eruit sloopte. Gamers zouden er volgens de Japanners niet op zitten te wachten.

Of dat klopt kun je betwijfelen. Er is een levendige handel in tweedehands games. De belangstelling voor de remastered versies van oude games is groot. Na de aankondiging van Microsoft dat de Xbox One achterwaarts naar de toekomst snelt, stegen de verkopen met 51 procent. Dat moet toch voor een deel te danken zijn aan de mogelijkheid om het stof af te blazen van je favoriete spellen.

Sony heeft boter op zijn hoofd. Het biedt met Play Now de mogelijkheid aan om online oudere titels op de PlayStation 4 te spelen. Maar niet gratis: losse games zijn te huren vanaf 1 euro per dag, een abonnement kost bijna twee tientjes per maand. Play Now is voorlopig alleen verkrijgbaar in de VS en Canada. Het is onduidelijk hoe populair de service is. Een bezwaar is dat onlinegamen een snelle internetverbinding vereist.

Internationale canon

Xbox One 'Lazarus'-modus komt naar verluidt in november beschikbaar, met in eerste instantie honderd titels. Wie niet wil wachten kan nu al aan de slag met Rare Replay, een verzameling van dertig (stok)oude games uit de catalogus van Rare, een Britse studio verantwoordelijk voor Donkey Kong Country (uit 1994) en Golden Eye 007 (1997).

Die behoren tot de internationale canon van games. Net die twee titels zitten niet in de verzameling, maar wel even geliefde klassiekers als Banjo-Kazooie (1998) en Perfect Dark (2000). Wie een beetje rondsnuffelt op internet, koopt Rare Replay al voor 26 euro.

Cordozar Broadus moet nog even geduld hebben. Zijn NCAA Football 14 heeft pas 8.748 stemmen kunnen vergaren, op een wensenlijstje waarop tegen de zestienhonderd suggesties staan. Bovenaan prijkt Call of Duty: Black Ops II met ruim 92 duizend stemmen. Tegen soldaten leggen Snoops sporters het af.

Meer over