Oud-directeur: 'HP/De Tijd mag verdwijnen'

Als het aan oud-directeur Theo Bouwman van de Weekbladpers ligt, houdt HP/De Tijd op te bestaan. ‘Dat blad is fout geweest in de oorlog, dus dat kun je ook makkelijk opheffen’, aldus Bouwman, die doelde op de Haagsche Post, afgelopen weekeinde in het programma Mediazaken van BNR-Radio....

Bouwman was van 1981 tot 1984 de commerciële baas van de Haagse Post, dat in die jaren samen met Vrij Nederland was verbonden aan uitgeverij De Weekbladpers, waarvan Bouwman toen directeur was.

Vrij Nederland mag van Bouwman wel blijven bestaan, omdat het blad in de Tweede Wereldoorlog is opgericht, en ‘er met bloed voor is betaald’.

De Haagsche Post kwam in de oorlog onder het beheer van de bezetter te staan en werd door de Duitsers redactioneel ‘gelijkgeschakeld’.

Vrij Nederland heeft op dit moment ongeveer 45 duizend abonnees, HP/De Tijd heeft er zo’n 30 duizend. Over de toekomst van HP/De Tijd wordt op dit moment gesproken door uitgever Audax, de vakbond voor journalisten NVJ en de redactie.

Nadat een eerder plan van Audax om tweewekelijks te gaan verschijnen werd afgewezen, koerst het blad nu af op een drastisch ingekrompen redactie. Van de 25 vaste redacteuren zullen er ongeveer acht moeten afvloeien. Hoofdredacteur Henk Steenhuis en adjunct Thieu Vaessen vertrekken al per 1 januari.

Gijs Zandbergen

Meer over