NieuwsAcademy Awards

Oscars kiezen zwarte presentator in poging imago op te vijzelen

Een ‘levenslange droom’ gaat in vervulling voor komiek en acteur Kevin Hart. Hij heeft bekendgemaakt dat hij in 2019 presentator zal zijn van het Academy of Motion Picture Arts and Sciences-prijzengala, oftewel de Oscars. Hart is de derde zwarte host in de 91-jarige geschiedenis van de Oscars die solo de prijsuitreiking presenteert.

Kevin Hart. Beeld EPA
Kevin Hart.Beeld EPA

Hart, die zich naast comedy sinds enige tijd ook steeds meer op acteren en produceren bezighoudt, zei in een post op Instagram dat hij volgend jaar de uitreiking in het Dolby theater in Hollywood mag presenteren. ‘Jarenlang werd me gevraagd of ik ooit de Oscars zou presenteren en ik gaf altijd hetzelfde antwoord... ik zei dat het de kans van mijn leven zou zijn als komiek en dat het zou gebeuren op het juiste moment. Ik ben zo blij dat ik kan zeggen dat de dag eindelijk is aangebroken.’

's Werelds meest prestigieuze filmprijzen worstelen al een aantal jaren met een imagoprobleem. Er klonk - en klinkt - vanuit de filmwereld kritiek over gebrek aan diversiteit onder de duizenden Academy-leden, die hun stem uitbrengen om te bepalen wie een felbegeerd beeldje krijgt. De Los Angeles Times becijferde in 2012 dat 94 procent van de Oscar-stemmers wit is en 77 procent man. Vier jaar later, in 2016, was weinig veranderd: 91 procent was nog altijd wit en 76 procent man. De Academy heeft beloofd het aantal vrouwen en mensen met een niet-Westerse achtergrond in het ledenbestand in 2020 te verdubbelen en nodigde daartoe dit jaar bijna 1.000 nieuwe kandidaten uit. Met de leus #Oscarsowhite werd daarnaast door onder meer filmmakers en activisten aandacht gevraagd voor belangrijke categorieën als Beste Acteur, waarin in het verleden regelmatig geen acteur of actrice met een kleur te bekennen was.

Ook waren kijkers niet altijd even enthousiast over de presentatoren. Jimmy Kimmel was de afgelopen twee jaar nogal braaf tijdens shows zonder grote uitschieters. Komiek Seth McFarlane opende de awards in 2012 met een nummer over de borsten van actrices in films, genaamd I Saw Your Boobs, en werd alom van seksisme beschuldigd. Ellen deGeneres kreeg in 2014 wel goede recensies; haar spontane Oscar-selfie met een groot aantal beroemdheden was lange tijd de meest populaire foto op sociale media. Billy Crystal deed in 2011 vooral denken aan vervlogen tijden en de combinatie James Franco en Anne Hathaway in 2010 - het tweetal kende elkaar nauwelijks en had absoluut geen chemie - riep bij velen vraagtekens op.

Veel zwarte hosts zijn er in de Oscargeschiedenis niet te vinden; naast Hart werden enkel Chris Rock en Whoopi Goldberg in 91 jaar tijd gevraagd om de show in hun eentje te presenteren. DeGeneres en Goldberg zijn de enige vrouwen die solo de presentatieklus klaarden.

Wint Glenn Close dan eindelijk een Oscar?

Zes nominaties maar nooit kreeg Glenn Close een Academy Award voor een van haar opvallende rollen. Hopelijk komt daar in 2019 met The Wife eindelijk verandering in. Want ze verdient er een.

Nederlandse stemmers

Filmgrimeur Arjen Tuiten en filmproducente Cilia van Dijk zijn opgenomen in de Oscar-academie en mogen vanaf 2019 stemmen. Van Dijk won eerder een Oscar, Tuiten was genomineerd.

Meer over