Oscar & NPO

Hoe een lefgozer het boek van Kim van Kooten weet te verkopen en de NPO weer is begonnen aan de heldenverering van de dj's in Het Glazen Huis.

Paul Onkenhout en Haro Kraak
null Beeld ANP
Beeld ANP

Top

Lieveling, de debuutroman van Kim van Kooten, kwam deze week binnen op de eerste plaats in de Top 60 van het CPNB. Dat gebeurt hoogst zelden en misschien wel nooit.

Onder anderen Jan Siebelink, John Grisham en Youp van 't Hek hadden het nakijken. Een boek van dezelfde uitgever (Lebowski), Neem een geit van Claudia de Breij, steeg van de 51ste naar de tweede plaats. 'Hatsekidee!', twitterde uitgever Oscar van Gelderen voldaan. Laat Van Gelderen maar schuiven.

Geef hem een boek en hij verkoopt het, meestal. Hij is de man die van de vergeten roman Stoner van John Williams een wereldwijde bestseller maakte.

Kim van Kooten en haar hoofdpersoon Pauline Barendregt waren deze weken overal. Achter hen duwde Van Gelderen ze naar de juiste loketten, slechts ten dele geholpen door de naam van de schrijfster.

Van Kooten en Barendrecht gaven interviews aan NRC Handelsblad, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad. Van de tijdschriften hapten Jan en Harper's Bazaar toe. Het AD-interview werd overgenomen door Het Parool en een half dozijn grote regionale kranten.

Verder: een uur Kunststof op Radio 1 en een kwartier De Wereld Draait Door.

Een lefgozerige uitdager van de crisis in het boekenvak, noemde Humo hem. Boeken verkopen doe je zo. Hatsekidee!

Paul Onkenhout

Oscar van Gelderen Beeld Wout Jan Balhuizen
Oscar van GelderenBeeld Wout Jan Balhuizen

Flop

Het is een traditie geworden inmiddels', leidde Rob Trip dinsdag een item in van het Achtuurjournaal. Nu haalt lang niet elke traditie het nieuws, maar het ging hier om de jaarlijkse loutering van de NPO: Het Glazen Huis.

De heldenverering die de opofferingsgezinde dj's van 3FM elke Kerst nederig over zich heen laten komen, kent een ingenieus getrapt pr-offensief dat als vanouds - net een traditie - van start gaat met de onthulling van de stad (Heerlen) en daarna die van de gevangenen die zich op een spartaans dieet van smoothies laten opsluiten.

'Het was dit keer extra spannend', pompte verslaggever Peer Ulijn de urgentie kunstmatig op, 'omdat 3FM veel dj's is kwijtgeraakt het afgelopen jaar.' Je zou ook kunnen zeggen: het was minder spannend, omdat de keuze kleiner was. Enfin.

Giel Beelen, Paul Rabberning en Domien Verschuuren Beeld anp
Giel Beelen, Paul Rabberning en Domien VerschuurenBeeld anp

'Wie zou Gerard Ekdom vervangen?', vroeg Ulijn. Het antwoord: Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen, allen recidivisten.

Geen verrassing: vlak daarvoor had het drietal al tien minuten in De Wereld Draait Door gekregen. Nieuws met de hoofdletter N. Van NPO.

Haro Kraak

Meer over