Orkest hobbelt mee op power van pianist Trifonov

Heimwee sloeg toe toen de Russische pianist Daniil Trifonov als 18-jarige maandenlang van huis was om in Cleveland te studeren. Daar gearriveerd miste hij de stad van zijn jeugd en de Russische taal. Hij zocht troost bij Sergei Rachmaninov, de componist die het gevoel van verlangen zo goed in klank kon vatten en schreef zijn eigen variatiereeks: Rachmaniana.

Biëlla Luttmer

Op zijn nieuwe cd staat de compositie tussen Rachmaninovs variatiewerken in. Als je niet beter weet, zou je denken dat het gaat om een onbekend stuk van Rachmaninov zelf, alsof Trifonov is blijven steken in een ver verleden.

Boeiender is zijn pianospel. Zodra zijn vingers de toetsen raken, ga je rechtop zitten. Je moet mee in zijn strak ritmische avontuur, met harmonieën als navigatiesysteem waarmee hij koerst richting natuur, met luchten van fijn parelende dauw.

Minder vast op de benen

In de Rapsodie op een thema van Paganini krijgt hij gezelschap van het Philadelphia Orchestra, maar chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin staat minder vast op de benen dan Trifonov. Zijn orkest hobbelt maar wat mee op de power van de pianist en van gelijkwaardig tegenspel is eigenlijk nergens sprake.

Meer over