Ordonnansen lopen de gaten dicht

Even na middernacht gaan de oliebollen rond in de ondergrondse bunker van het opleidingencentrum van de brandweer in Waalre. De gevreesde 9-9-99-bug heeft zich gedeisd gehouden....

Met twee van de vijf ziekenhuizen in de regio kan tijdens de oefening via het noodnet geen contact worden gemaakt. Motoragenten moeten worden uitgestuurd om de ziekenhuizen te alarmeren over de gefingeerde noodsituatie, veroorzaakt door de uitval van het reguliere telefoonnet. Ook sommige gemeenten en het provinciaal coördinatiecentrum blijven onbereikbaar.

Burgemeester R.W. Welschen van Eindhoven, leider van de millenniumrampenoefening, tast nog in het duister over de oorzaak van de haperingen. 'Het was alsof we steeds tegen een muur aan liepen, maar niet wisten waar die muur stond', zegt hij. 'Het is goed dat we geoefend hebben. Het viel niet mee. Maar daar leren we van. We hebben nog een paar maanden de tijd om technische aanpassingen te plegen en extra instructies te maken.'

De moeizame verbindingen via het noodnet worden vooral opgevangen met ordonnansen. Veel mensen zijn in de loop van de avond met auto's gealarmeerd en opgehaald. Ook veel verbindingen tussen gemeenten en hulpinstellingen verlopen noodgedwongen via mensen. 'We hebben flink moeten improviseren', erkent Welschen.

Maar niet alles gaat fout, onderstreept brandweercommandant G. van Strien. De paraatheid van brandweer, politie, ambulances en andere hulpdiensten vindt hij in orde.

Bijna iedereen is na alarmering binnen dertig minuten op de aangewezen plaats. In totaal zijn tussen de drie- en vierhonderd mensen in de regio Eindhoven betrokken bij de oefening. Op alle 22 stadhuizen houden burgemeesters en loco-burgemeesters de wacht.

Het begin van de oefening in Eindhoven bestaat uit informatievergaring. Verbindingsofficieren tasten het Internet, CNN en andere buitenlandse kanalen af om te kijken wat er in Nieuw-Zeeland en Australië gebeurt. Zo kan al uren tevoren een indruk worden verkregen van de reactie van computers en stroom- en telefoonnet op het ingaan van 9-9-99 (en straks 1-1-2000).

Daarna wordt gesimuleerd dat het telefoonnet het begeeft. Niet door een langdurige stroomstoring, want dat rampscenario wordt ook bij de millenniumwisseling eigenlijk niet verwacht, maar gewoon door overbelasting.

De knoppen worden omgedraaid op het nationale noodnet, dat echter hopeloos faalt. In de bunker, achter drie zware stalen deuren van Duitse makelij, proberen tientallen functionarissen met computer, fax en telefoon verwoed en soms wanhopig contact te leggen.

In de regio worden bijna vijftig meldposten bemand, vooral politiebureaus en gemeentehuizen, waar mensen heen kunnen voor het melden van een ongeluk, een hartaanval of brekende vliezen van een hoogzwangere vrouw.

Vanuit het regionale coördinatiecentrum in de bunker van Waalre wordt Omroep Brabant gealarmeerd - met enige moeite. De lokale radio gaat straks een cruciale rol spelen, mochten stroom- en telefoonnet gevloerd worden door de millenniumbug. De burgers wordt aangeraden transistorradio's bij de hand te houden.

'En veel batterijen', staat op een notitie in de bunker dik onderstreept.

Meer over