Opvolger dvd moet zeker vier jaar wachten op de troon

‘Consumenten zullen enorm –hoe zeg je dat in het Nederlands? – excited raken van Blu-ray.’ Zo vervuld is Jean-Paul Eekhout, bedrijfsstrateeg van cd- en dvd-maker TDK, van de opvolger van de dvd dat hij niet meer op het Nederlandse begrip opgewonden kan komen....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Of consumenten snel koortsig zullen raken van Blu-ray is de vraag volgens de deskundigen die zich in Hilversum hebben verzameld. In een kille televisiestudio markeerde de nationale film-, elektronica- en computerhandel donderdag de officiële introductie in Nederland van de nieuwe drager voor digitale film, muziek, games en computerbestanden.

Blu-ray biedt 77 keer de opslagcapaciteit van de kwart eeuw oude compact disc en zes keer de opslag van de 15 jaar jongere dvd. Omdat er meer digitale bits passen op de nieuwe generatie optische schijfjes hoeven beeld en geluid niet langer te worden ‘ingedikt’, wat tot verlies aan kwaliteit leidt. ‘De consument krijgt hierdoor een ongeëvenaarde ervaring in high definition beeld en ongecomprimeerd geluid’, zegt Frank Simonis, Europees directeur van de Blu-ray Disc Association, een internationale lobbyclub.

Die ongeëvenaarde ervaring vereist wel de aanschaf van een speler, die nu voor 1299 euro in de winkel ligt. Die prijs zal voorlopig consumenten ervan afhouden Blu-ray massaal te omarmen, zegt analist Laurens van den Oever van markonderzoeker GfK Benelux. ‘Het verleden heeft laten zien dat de magische grens voor nieuwe apparaten rond de 400 en 450 euro ligt. Pas dan stapt de consument massaal in.’ Om die reden deed de videorecorder er vijftien jaar over om het gros van de huiskamers te bereiken en de dvd-speler 4,5 jaar. Van den Oever denkt dat Blu-ray zijn ‘acceptabele’ prijspeil pas over drie, vier jaar bereikt.

Playstation 3 moet weg bereiden

Het ziet er naar uit dat de opvolgers van de dvd via een omweg hun voorganger van de troon gaan stoten, zegt analist Helen Daviis Jayalath van het Britse onderzoeksbureau ScreenDigest. ‘In 2010 zullen in Japan, de Verenigde Staten en Europa 31 miljoen spelers zijn verkocht. Daarvan zullen er 21 miljoen verwerkt zijn in een spelcomputer, zoals Sony’s PlayStation 3.’ De spelcomputers zullen de weg bereiden, omdat ze veel minder kosten dan een vrijstaand Blu-ray-apparaat. De PlayStation 3 is volgend jaar maart voor 499 euro in Europa te koop (de spelcomputer komt dit weekeinde in Japan al op de markt).

De opmars van Blu-ray zal verder worden gestuit, doordat er nog een nieuw formaat schijfje naar de troon dingt. Hd-dvd heeft de steun van maar vier van de acht grote filmmaatschappijen, maar is al een paar maanden op de markt en goedkoper dan de concurrent.

Van den Oever: ‘Het beste zou het voor de industrie zijn als een van de schijfjes de strijd om de gunst van de consument wint.’ In dat geval heeft over tien jaar 70 procent van de huishoudens een Blu-ray of Hd-dvd-speler. In het rampzaligste scenario – waarbij de twee dvd-opvolgers elkaar de tent uit blijven vechten – heeft maar 21 procent van de Europeanen een van de apparaten in huis.

De fabelachtige groei die de filmmaatschappijen de afgelopen jaren beleefden met de dvd, kunnen ze met Blu-ray en Hd-dvd op hun buik schrijven, zegt Davis Jayalath. ‘Consumenten gaan niet, zoals bij de videobanden, hun complete collectie vervangen. Ze zullen specifieke titels kopen, zoals nieuwe films of favorieten die ze in een nog betere kwaliteit willen zien.’

Staalwol

Toch zullen de dvd-vervangers tot een lichte omzetgroei leiden, denkt Davis Jayalath, omdat de prijs van de nieuwe schijfjes fors hoger ligt. De markt zal in 2010 wereldwijd een omvang bereiken van circa 10 miljard dollar. Goed nieuws voor de filmindustrie, want de verkoop van gewone dvd’s is al twee jaar over zijn piek heen. De prijs van een schijfje daalde gemiddeld met 40 procent.

Die oude dvd-schijf kan de consument wel blijven afspelen in zijn nieuwe Blu-ray-machine, verzekert de industrie. Berichten uit het Verenigd Koninkrijk laten iets anders horen. De Britse omroep BBC nam vorige maand een proef met de eerste Samsung-speler. Die weigerde sommige dvd-films te slikken. ‘Ik kan me het niet voorstellen’, zegt Jean-Paul Eekhout. ‘Blu-ray is 100 procent terugwaarts compatibel.’ Een troost: ‘We hebben de Blu-ray nog krasbestendiger gemaakt. Je kunt er gerust een bol staalwol over heen halen.’

'Ice Age 2' is een van de films die dit jaar wordt uitgebracht op Blu-ray, een van de opvolgers van de dvd. Beeld
'Ice Age 2' is een van de films die dit jaar wordt uitgebracht op Blu-ray, een van de opvolgers van de dvd.
Meer over