DagboekLady Cynthia Asquith (1887-1960)

Opschudding in Londen: Duitse zeppelin gesignaleerd

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Lady Cynthia Asquith in de jaren vijftig.  Beeld ullstein bild via Getty Images
Lady Cynthia Asquith in de jaren vijftig.Beeld ullstein bild via Getty Images

Londen, 13 oktober 1915

Lunch met Bluetooth (de liberale politicus Harold Baker, red.). Hij zei dat het kabinetsoverleg gisteren nogal heftig was geweest. De kwestie van de dienstplicht was voor het eerst in het voltallige ­kabinet besproken. Kitchener was nu vóór.

Dat de oproep dienst te nemen is mislukt, komt volgens Bluetooth doordat het ministerie van Defensie het opzettelijk traineert – om zo de invoering van de dienstplicht onvermijdelijk te maken. Volgens Bluetooth zijn er anderhalf miljoen potentiële rekruten, maar is er nog steeds geen goede reden voor de dienstplicht. Er zijn ook lang niet genoeg geweren en als Kitchener iets anders zegt, dan liegt hij.

Mama en Bibs waren terug uit Schotland en we dineerden met Letty en Mary in Queen’s Restaurant op Sloane Square. Net toen we wilden vertrekken, was er ­rumoer en hoorden we het magische woord ‘zeppelin’. We renden naar buiten en zagen groepjes mensen die naar de hemel staarden.

Sommigen zeiden dat ze de ­zeppelin hadden gezien. Helaas, ik niet! Maar ons afweergeschut schoot erop los en de granaten ontploften in de lucht.

Ik voelde een aangename opwinding en niet de minste angst. Alleen Bibs was verstandig genoeg om bang te zijn. Mijn enige woorden waren: ‘Dat is iets voor mijn dagboek!’

Lady Cynthia Asquith (1887-1960), Engelse schrijver. Ingekort fragment uit The Diaries of Lady Cynthia ­Asquith. Century, 1987.

Meer over