Oprichter Maurice White (74) van Earth, Wind & Fire overleden

De oprichter van de band Earth, Wind & Fire, Maurice White, is donderdag op 74-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse zanger was vanaf het prille begin in 1969 de drijvende kracht achter de band.

Maurice White Beeld anp
Maurice WhiteBeeld anp

'Het is nooit de bedoeling geweest dat ik zanger zou worden, maar Philip (Bailey, red.) zong zo hoog dat er als contrast wel een echte mannenstem bij moest', zei Maurice White in 2004 over zijn beslissing om als tweede zanger op te staan in Earth, Wind & Fire. De karakteristieke falsetto van Bailey ('Do you remember the 21st night of september?') en de slepende soulstem van Maurice White maakten van de soul- en funknummers van Earth Wind & Fire onmiskenbare hits in de jaren '70 en '80, die nog steeds echoën in het collectieve geheugen.

Een eclectische mix aan liedjes, waarin de groep rond Bailey, White zijn broer Verdine White en gitarist/songwriter Al McKay net zo goed flirt met disco, r&b en pop. Een glijdende r&b-song met een platgewalste mix aan synths en blazers als After the love has gone, de onontkoombare vette funk in nummers als Shining Star, jazz (hoor de sax en toetsen in Sun Goddes) en uiteraard de handjes-in-de-lucht-voetjes-van-de-vloer-discohit September.

White wordt in 1941 geboren Memphis, Tennessee, maar verhuist op jonge leeftijd naar Chicago. Daar zingt hij gospel en halverwege de jaren '60 begint hij een opleiding als percussionist aan het conservatorium van Chicago. Als sessiemuzikant bij Chess Records werkte hij onder andere met Muddy Waters.

Shining Star
Salty Peppers, de eerste band van White, verandert in 1970 de naam in Earth, Wind & Fire - gebaseerd op earth, air, fire and water, de vier elementen. In 1971 verschijnen gelijk twee platen van EW&F. De echte doorbraak laat nog een paar jaar op zich wachten. Met Shining Star en That's the Way of the World uit 1975 groeit de status van de band tot die van hitmachine en indrukwekkende live-act.

Een paar jaar later valt ook Europa voor het gezelschap, dat gewapend met Fantasy en September de oceaan over steekt. Earth, Wind & Fire maakt grootse liveshows en weet als eerste zwarte band arena's te vullen in de Verenigde Staten. De tours van EW&F uit die tijd behoren tot de buitencategorie. Met een megaband met blazers, exotische percussie-instrumenten, zoals de geluidsbepalende kalimba, en de groots opgezette shows (geregisseerd door illusionisten Doug Henning en de dan nog onbekende David Copperfield) verzorgen ze de duurste optredens uit die tijd.

Platenverkoop

Geld werd verdiend met de platenverkoop. Earth, Wind & Fire verkoopt wereldwijd meer dan 90 miljoen albums.

Het succes van de band droogt begin jaren '80 langzaam op. In 1984 gaat de band uit elkaar. Op aandringen van platenlabel CBS komt het gezelschap met Bailey en White nog een keer bij elkaar om nog een paar succesvolle albums uit te brengen.

In die jaren wordt bij White de ziekte van Parkinson ontdekt. Om die reden stopt hij in 1994 met optreden. White blijft de officiële eigenaar van de naam Earth, Wind & Fire. Een formatie zonder White, maar met broer Verdine en Bailey blijft de wereld rondreizen. Zo staan ze meermaals in Nederland met grote concerten in Ahoy en het Gelredome.

De zanger stierf thuis in Los Angeles, zo melden Amerikaanse media. Zijn broer en bandlid Verdine White zei in een verklaring: 'Mijn broer, held en beste vriend Maurice White is afgelopen nacht vredig overleden in zijn slaap. Daarmee heeft de wereld weer een groot muzikant en legende verloren..'

Meer over