Oprichter ID&T: 'Dj's krijgen onmogelijk hoge gages'

De top-dj's zijn te duur geworden voor dancefestivals, betoogde ID&T-voorman Duncan Stutterheim donderdag op een seminar tijdens Eurosonic/ Noorderslag. Op deze manier kunnen de feesten niet meer winstgevend worden georganiseerd: 'Zo klapt de bubbel'.

Martin Garrix (17), de rijkste jonge DJ van Europa. Beeld Getty
Martin Garrix (17), de rijkste jonge DJ van Europa.Beeld Getty

Stutterheim deed zijn beklag tijdens de jaarlijkse 'meet & greet' van de Nederlandse muziekindustrie tijdens het Noorderslag Seminar in Groningen. Bij elkaar opgeteld verdienden de top tien dj's afgelopen jaar 268 miljoen dollar, waaraan de best betaalde dj Calvin Harris zo'n 66 miljoen dollar bijdroeg.

Hij is bang dat de organisatie van (dance) festivals niet langer winstgevend te organiseren zijn. 'In Nederland betalen we die bedragen sowieso niet, nooit gedaan ook, de gages die ze in het buitenland krijgen maken ze voor ons onbetaalbaar', vertelde hij het Groningse publiek. 'We hebben vijf festivals georganiseerd in Australië, en €60 miljoen betaald aan dj-gages. Daar hebben we niets aan verdiend.'

Electrohouse is het populairste genre in Nederland en een groter wordend succes in de VS. Hier doen dj's als Tiësto, Martin Garrix en Hardwell het dan ook erg goed. Het geld dat hiermee gemoeid gaat is volgens hem niet eerlijk verdeeld, de hoge gages kunnen door maar een klein deel gevraagd worden. 'De populairste 10% krijgt 90% van de taart', zo zegt Stutterheim.

Dj Tiësto. Beeld Getty
Dj Tiësto.Beeld Getty

De Top-10 rijkste DJ's volgens Forbes:

1. Calvin Harris - $66 miljoen
Onbekend is hij niet, maar de meeste Nederlanders hadden waarschijnlijk niet gedacht dat hij de lijst aan zou voeren. Met meer dan 125 optredens in het afgelopen jaar en samenwerkingen met Rihanna en Kesha heeft Calvin Harris een hoop geld verdiend.

2. David Guetta - $30 miljoen
De afgelopen tijd werkte deze dj samen met Britney Spears en Lady Gaga. Ook ging hij op tour met Rihanna naast eigen tours en hij had natuurlijk ook nog een residency op Ibiza.

3. Avicii - $28 miljoen
Deze 24-jarige Zweedse dj had in 2013 het beste jaar van zijn carrière met zijn debuutalbum True. Het nummer 'Wake Me Up' ging meer dan 4 miljoen keer over de toonbank in Amerika.

3. Tiësto - $28 miljoen
Een gedeelde derde plaats. Tiësto heeft sinds dit jaar een voordelig residency bij Hakkasan in Las Vegas.

5. Steve Aoki - $23 miljoen
Voor het eerst in deze top-5. Hij deed 277 shows, naast het runnen van zijn Dim Mak-label en diverse andere zaken als een kledinglijn.

6. Afrojack - $22 miljoen
Zijn eerste album is dit jaar uitgekomen. In het afgelopen jaar deed hij zo'n 150 shows en heeft hij een eigen kledinglijn opgezet met G-Star Raw.

7. Zedd - $21 miljoen
Zedd mag zich sinds 'Clarity' een wereldster noemen. Inmiddels werkt hij samen met popsterren als Justin Bieber en Lady Gaga.

8. Kaskade - $17 miljoen
Dit jaar heeft Kaskade naast het behalen van een plek op deze lijst ook twee Grammy nominaties gekregen voor zijn tiende album, Atmosphere.

9. Skrillex - $16,5 miljoen
Zes Grammy's op zak en een relatief nieuw album uit: Recess. In de eerste week verkocht hij hier al 48.000 exemplaren van. Het meeste geld verdient hij echter met optredens, cameo's in films zoals Wreck-It Ralph en de releases op zijn eigen OWSLA-label.

10. Deadmau5 - $16 miljoen
Deadmau5 deed niet veel optredens dit jaar. De optredens die hij wel deed, waren grote festivals waarmee hij in de buurt van een half miljoen dollar komt voor een avondje draaien. Daarnaast heeft hij een goedlopende merchandising business.

Calvin Harris zag zijn omzet met 43 procent stijgen tot 66 miljoen dollar. Dj Hardwell valt net buiten de top tien, als elfde best betaalde dj.

Meer over