Oprichter cabaretgezelschap Don Quishocking Pieter van Empelen overleden

Pieter van Empelen, de pianist en mede-oprichter van het roemruchte cabaretgezelschap Don Quishocking, is zondag in Amsterdam op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn voormalig Don Quishocking-collega Jacques Klöters namens de familie bekendgemaakt.

Joris Henquet
Don Quishocking met links Pieter van Empelen. Beeld anp
Don Quishocking met links Pieter van Empelen.Beeld anp

Don Quishocking ontstond in 1966 aan de opleiding Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. De groep bracht opschudding teweeg met maatschappijkritisch cabaret waarin alle mogelijke taboes op het vlak van seks, religie, koningshuis en oorlog op een verfijnde, muzikaal-literaire wijze te lijf werden gegaan.

Van Empelen was er vanaf het begin bij, net zoals Fred Florusse, Jacques Klöters en het echtpaar George en Anke Groot. Van Empelen bleef tot 1977 bij het gezelschap, toen hij zich na onenigheid in de groep en uit onvrede met het artiestenleven terugtrok, en werd vervangen door Willem Jan Gevers.

De landelijke doorbraak van Don Quishocking vond plaats op de gedenkwaardige editie van het Camerettenfestival in 1968, toen Freek de Jonge en Bram Vermeulen met hun duo Neerlands Hoop vijfde werden, maar Don Quishocking er met de winst vandoor ging. De groep wordt vanaf het begin geprezen om het hoogwaardige tekstrepertoire. Hoewel Pieter van Empelen ook teksten schreef, hield hij zich als pianist voornamelijk bezig met de muziek. Hij componeerde klassieke cabaretnummers als 'De oude school', naar een melancholische tekst van Willem Wilmink, en 'De mooiste meid', over het mooiste meisje van het dorp.

Don Quishocking met rechts Pieter van Empelen. Beeld anp
Don Quishocking met rechts Pieter van Empelen.Beeld anp

Na zijn tijd bij Don Quishocking was Van Empelen werkzaam als regisseur van diverse cabaretiers, zoals Youp van 't Hek en zijn eerste Cabaretgroep NAR, Lenette van Dongen en het Rotterdamse duo de Berini's.

Niet alleen kleinkunst maar ook de zeilvaart en de bouwkunst hadden zijn interesse. Kort nadat Van Empelen in 1977 Don Quishocking had verlaten werd hij directeur van het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam. Veel later was hij ook nog bouwcoördinator van het museum De Hermitage aan de Amstel.

Meer over