Opnieuw Van Gogh schilderij verkocht aan Aziaat

Een schilderij van Vincent van Gogh, L'Allée des Alyscamps (1888), heeft vandaag 66,3 miljoen dollar (58,5 miljoen euro) opgebracht tijdens een veiling van Sotheby's in New York.

L'Allée des Alyscamps (1888) van Vincent van Gogh (1853-1890). Beeld Sotheby's
L'Allée des Alyscamps (1888) van Vincent van Gogh (1853-1890).Beeld Sotheby's

Dat was veel meer dan de 40 miljoen dollar die het veilinghuis had verwacht voor het doek. Schilderijen uit de late periode van Van Gogh komen niet vaak onder de hamer. Bijzonder aan dit werk is dat het in dertig jaar twee keer eerder is geveild, waardoor duidelijk is hoeveel een dure Van Gogh in waarde vermeerdert.

In 1985 was het schilderij bij concurrent Christie's gekocht voor 2,4 miljoen dollar, en achttien jaar later voor 11,8 miljoen. Ook als men deze bedragen corrigeert voor inflatie (de 2,4 miljoen dollar wordt dan 5,4 miljoen en de 11,8 miljoen 15,3 miljoen) is een Van Gogh een investering die aanzienlijk meer oplevert dan een spaarrekening.

Privéverzamelaar

De duurste Van Gogh is nog steeds Portret van Dr. Gachet, dat in 1990 op 82,5 miljoen dollar werd afgehamerd ten faveure van een Japanse papiertycoon. Dit is niet de hoogste veilingopbrengst van een kunstwerk ooit. Maar als dit bedrag voor inflatie wordt gecorrigeerd, eindigt het bovenaan met 155 miljoen, vóór Three Studies of Lucian Freud van Francis Bacon, dat in 2013 142,4 miljoen opbracht.

L'Allée des Alyscamps is volgens Sotheby's verkocht aan een 'Aziatische privéverzamelaar'. De veiling was spannend omdat die eindigde in een duel tussen twee bieders in de zaal. Een van hen was volgens een verslaggever van Blouin Artinfo Gary Tinterow, directeur van het Museum of Fine Arts in het Amerikaanse Houston. De ander, die het hoogste bod uitbracht, is een 'ongeïdentificeerde Chinese heer die een zwartleren jas met capuchon, spijkerbroek en sportschoenen draagt'.

Superrijken

Vorig jaar november was een ander schilderij van Van Gogh ook al door een Aziaat bemachtigd. Vaas met madeliefjes en klaprozen (1890) werd toen voor 61,8 miljoen dollar aangeschaft door Wang Zhongjun, een voormalige pizzabezorger in de VS die in China met zijn jongere broer een film- en tv-concern uit de grond heeft gestampt. Steeds vaker gaat dure kunst naar Azië, vooral naar superrijken in China. Bij de veiling woensdag werden volgens de Financial Times drie van de vijf topkavels door 'Aziaten' gekocht, tezamen goed voor eenderde van de 368,3 miljoen dollar die Sotheby's incasseerde.

Van Gogh schilderde L'Allée des Alyscamps in een gelukkige tijd. Hij had zijn Franse collega Paul Gauguin overgehaald om naar Arles te komen, waar de Nederlander een kunstkolonie wilde stichten. Het doek beeldt een Romeinse begraafplaats af, die ook door Gauguin is vereeuwigd. Tussen het tweetal liep de spanning echter zo hoog op, dat Van Gogh zijn vriend met een scheermes bedreigde. Met hetzelfde mes sneed hij kort daarna een deel van zijn linkeroor af.

Meer over