nieuwsBordewijk-prijs

Opnieuw prijs voor Foon van Marente de Moor

Woensdagmiddag is bekendgemaakt dat Marente de Moor de Bordewijk-prijs (6 duizend euro) krijgt voor haar roman Foon. Dat betekent de tweede prijs voor Foon, dat op 20 oktober ook de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek kreeg toegekend.

Arjan Peters
Marente de Moor (Archiefbeeld) Beeld anp
Marente de Moor (Archiefbeeld)Beeld anp

De roman van slavist De Moor, die jaren in Sint-Petersburg woonde, speelt in bosrijk Russisch gebied, ver van die stad, waar het zoölogenechtpaar Nadja en Lev lange tijd een biologisch lab runde waar berenwelpen werden grootgebracht. Maar er is tien jaar geleden iets dramatisch voorgevallen, het lab is door de natuur overwoekerd, de man van het echtpaar is dementerend en op een gegeven moment zelfs zoek. En wat beduiden die geheimzinnige fluittonen die boven het bos te horen zijn?

Eind 2018 werd Foon door de Volkskrant uitgeroepen tot de beste roman van dat jaar. Op 19 januari 2020 krijgt De Moor de Bordewijk-prijs uitgereikt in Den Haag.

De Jan Campert-Stichting maakte voorts bekend dat Paul Demets de Jan Campert-prijs (6 duizend euro) krijgt voor zijn dichtbundel De klaverknoop, en Gideon Samson de Nienke van Hichtum-prijs (6 duizend euro) voor Zeb, onlangs ook al winnaar van de Gouden Griffel. Al eerder was bekend dat de Constantijn Huygens-prijs (12 duizend euro) naar Stefan Hertmans gaat.

Meer over