Opmars biografieën in Libris Geschiedenis Prijs stokt

Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum en hoogleraar kunst en samenleving, geeft leiding aan de jury van de jubilerende Libris Geschiedenis Prijs.

Redactie
null Beeld
Beeld

Aan de zegetocht van de biografie als historisch genre lijkt een voorlopig eind gekomen. Vorig jaar stonden nog vijf levensbeschrijvingen op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Dit jaar zijn het er twee: Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse, en De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl. Verder is de lijst opvallend gevarieerd, van een vergeten bankencrisis tot de geschiedenis van het ministaatje Moresnet.

De jury heeft de tien titels van de longlist geselecteerd uit een groslijst van meer dan driehonderd historische boeken, allemaal gepubliceerd tussen juli 2015 en eind juni dit jaar.

Voor de tiende keer uitgereikt

Dit jaar wordt de prijs voor de tiende keer uitgereikt. De Volkskrant stond samen met Historisch Nieuwsblad in 2006 aan de wieg van wat aanvankelijk Grote Geschiedenis Prijs heette. Daarna hebben Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO en Rijksmuseum Amsterdam zich bij dit initiatief aangesloten. De prijs beloont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. Er is een geldbedrag van 20.000 euro aan verbonden.

De jury van 2016 bestaat uit Karin van den Born, eindredacteur bij NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Alexander Münninghoff, journalist en schrijver, tevens winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2015 (De Stamhouder); Peter Raedts, hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis aan de Radboud Universiteit; Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, Ellen Snoep, projectmanager Maand van de Geschiedenis/ Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant. Juryvoorzitter is dit jaar Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum en hoogleraar kunst en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam.

null Beeld
Beeld

Gewonnen

De eerste Libris Geschiedenis Prijs (die toen nog Grote Geschiedenis Prijs heette) werd in 2007 gewonnen door Auke van der Woud, met Een nieuwe wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland. Latere winnaars waren onder anderen Congo van David Van Reybrouck, Kameraad Baron van Jaap Scholten, 'Wij weten niets van hun lot' van Bart van der Boom en Koning Willem III 1817-1890 van Dik van der Meulen. Vorig jaar won De stamhouder van Alexander Münninghoff.

De 10 genomineerden titels

1 Machiel Bosman De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland.

2 Philip Dröge Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje.

3 Bart Funnekotter De hel van 1812. Nederlanders met Napoleon op veldtocht naar Rusland.

4 Elisabeth Leijnse Cécile en Elsa, strijdbare freules.

5 Lodewijk Petram De vergeten bankencrisis.

6 Gert Oostindie Soldaat in Indonesië, 1945 - 1950. Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

7 Chris Quispel Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat. De geschiedenis van het antisemitisme in West-Europa.

8 Geerten Waling 1848. Clubkoorts en revolutie. Democratische expertimenten in Parijs en Berlijn.

9 Frank Westerman Een woord een woord.

10 Annejet van der Zijl De Amerikaanse prinses.

undefined

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij
Meer over