Opera Zuid revancheert zich met parelvissers in onooglijke pakjes

Opera Zuid kreeg in maart de wind van voren. Een verminkte Don Giovanni, beroofd van recitatieven en zonder muzikale chemie, werd in de pers neergesabeld als ‘fantasieloos’ en ‘gecastreerd’....

Huib Ramaer

De dirigent Fabrice Bollon weet Bizets muziek echter glans en kleur te geven. De NederlandsSurinaamse bariton Hans Voschezang is een overtuigende Zurga, met priemende ogen en een lekker bovenlijf. Ook de Britse tenor Christopher Steele bezit als Nadir in duikerpak de tanige spierbundels van een parelvisser. Filmbeelden van een bootje op zee met parelvissers verbeelden de troostgevende droomwereld van de arbeiders op het achterdoek.

In de eerste akte zit het carnavaleske gehups van de goed zingende koorleden de muziek in de weg. De tweede en derde akte zijn rustiger en daarmee geslaagder. Opvallend mooi zingt de Zwitserse sopraan Sophie Graf, als Leïla haar cavatina met hoorn. Zurga gaat ‘gekweld door zijn ziel’ onder een zeil met de B van Brahma. Als Zurga zich tenslotte opoffert om Nadir en Leïla van executie bij dageraad te redden, komt het fraaie en consequente lichtplan (ontworpen door Czellnik en de decorontwerper Schulz, uitgewerkt door Arjen Buitelaar) op oogverblindende wijze tot een climax. Al is het niet tactisch een publiek op te zadelen met onooglijk lelijke pakjes en al viel het duet van de parelvissers bij de première lelijk in het water door een storing met de boventitelapparatuur, Opera Zuid deed het een stuk beter.

Huib Ramaer

Meer over