Opera Madrid na 72 jaar heropend

Madrid heeft eindelijk weer een operagebouw van standing. Bijna 72 jaar nadat in het Teatro Real voor de laatste keer het doek viel, wordt het vandaag heropend met een grote gala-voorstelling....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Vijftienhonderd genodigden, onder wie koning Juan Carlos, kunnen vanavond een hommage meemaken aan de componist Manuel de Falla: het ballet El sombrero de tres picos en de opera La vida breve. Volgende week vindt in het Teatro Real de première plaats van de opera Divinas palabras (Goddelijke woorden) van Antón García Abril met in de hoofdrol Plácido Domingo.

Het Teatro Real, pal tegenover het Koninklijk Paleis in de Spaanse hoofdstad, genoot in de tweede helft van de vorige eeuw en het eerst kwart van deze eeuw een reputatie als een sieraad van de Europese opera. De fundamenten van het gebouw bleken echter zo zwak dat de autoriteiten het in 1925 niet langer verantwoord achtten publiek toe te laten.

Van een voorgenomen restauratie kwam weinig terecht. Na een halfslachtige opknapbeurt werd het Teatro Real in 1966 heropend als concertgebouw. Pas in 1986 besloten de gemeente Madrid en de Spaanse regering dat het een schande was dat de vele Spaanse operasterren in hun eigen hoofdstad geen fatsoenlijk theater ter beschikking hadden.

De groots aangepakte restauratie werd een zodanige aaneenschakeling van ellende en ongeluk dat de bevolking van Madrid begon te geloven dat het spook van de opera in de kelders van het Teatro Real huisde. De architect bezweek aan een hartaanval bij de presentatie van zijn plannen, aannemers gingen een voor een bankroet, enorme kroonluchters vielen zo maar van het plafond, en toen de operatie bijna geklaard was, keurde de brandweer de bekleding van de stoelen af.

Het was de bedoeling dat het operagebouw in 1992 weer zou opengaan, toen Madrid de culturele hoofdstad van Europa was. Maar er is vijf jaar bijgekomen. De overheid heeft 21 miljard peseta (bijna 300 miljoen gulden) moeten neertellen voor de opknapbeurt. De oorspronkelijke begroting bedroeg een vijfde van dat bedrag, maar moest bijna maandelijks worden bijgesteld.

Het theater beschikt over een spectaculair toneel van 1430 vierkante meter en is uitgerust met de modernste apparatuur, die het mogelijk maakt de decors van drie verschillende opera's tegelijkertijd te herbergen. De technische ruimte van het toneel is zeventig meter hoog, van de kelders tot aan het plafond. Vrachtwagens kunnen het theater binnenrijden en op het toneel hun lading lossen.

Meer over