Opera Buffa: een geestige avond met een toffe finale

Mozarts opera kent een moralistische afloop, maar deze Opera Buffa in de cacaoloods in Zaandam blijft lichtvoetig. En er loopt wel meer een beetje anders dan in de 'serieuze' opera van Mozart.

null Beeld Kathleen Michiels
Beeld Kathleen Michiels

Leporello heeft niet z'n beroemde zigzag-aria en Don Giovanni vraagt aan Donna Elvira haar handen in de zijne te leggen - in plaats van aan Zerlina. Maar dat dondert allemaal niet. Bij deze Opera Buffa schuift het publiek aan bij de befaamde feestdis van de meestercharmeur Giovanni, vol heerlijkheden - waaronder chocola - zoals hij heeft beloofd. Dat een en ander dan soms een beetje anders loopt dan volgens de 'serieuze' opera van Mozart is wel passend, zoals de locatie dat ook is: een cacaoloods te Zaandam. Want hier begint Karavaan, het theaterfestival dat in mei door Noord-Holland trekt.

In deze productie van Laika en Muziektheater Transparant uit Vlaanderen is Giovanni ook masterchef, die steeds in de keuken wordt verwacht. De dames die diep onder de indruk zijn van deze vrolijke flierefluiter, om daarna steevast door hem te worden bedrogen, werken ook in het restaurant. Leporello en de enigszins eenvoudige maar oprechte Masetto zijn hier de obers. En zo zit het publiek wel snor, deze avond: Peter De Bie en Bram Smeyers bereiden het tongstrelende driegangenmaal, dat ook werkelijk een rol speelt in de voorstelling en er mooi in is geïntegreerd, terwijl de muziek en het spel op de overige fronten vaak weten te bekoren. Zo duister en moralistisch als het bij Mozart uiteindelijk afloopt, zo lichtvoetig gaat het er hier aan toe, met een hoofd van smeltende chocola om soesjes in te dopen: Don Giovanni als dessert. Een toffe finale van een avond die begon met uitzonderlijke wetenswaardigheden over de regio, geestig ingekleed door Orde van de Dag in een theatrale en muzikale actualiteitenshow, gepresenteerd door Oscar Kocken en Greg Nottrot.

Opera Buffa, De Karavaan

Orde van de Dag; Opera Buffa naar Don Giovanni van Mozart door Laika/Muziektheater Transparant. Cacaoloods, Zaandam, 13/5.

Meer over