ProfielJosh Brolin

Opeens is hij overal: de 50-jarige acteur Josh Brolin

Lang zat de Amerikaanse acteur Josh Brolin in het bakje ‘leuke bijrol’. Pas nu, op zijn 50ste, is hij alomtegenwoordig.

Josh Brolin in diverse filmrollen Beeld
Josh Brolin in diverse filmrollenBeeld

De Brolin-zomer – zo werd dit jaargetij al gedoopt door ­diverse Amerikaanse kranten. Want: geen acteur zo alomtegenwoordig als de Amerikaan Josh Brolin (50). Uitgerekend hij, de man die in de tweeëntwintig jaar sinds zijn ­debuut in The Goonies (1985) nooit eens opviel en bij audities tot vervelens toe werd herinnerd aan die ene rol, als ­oenige sportknul in de door Steven Spielberg geschreven kinderavonturenklassieker. Tot de Coen-broers hem uit het bakje inwisselbare bijrollen tilden: Brolin kreeg de hoofdrol in No Country For Old Men (2007, 4 Oscars), als besnorde held die de tas drugsgeld beter had kunnen ­laten liggen.

Die Brolin-seizoenspiek gaat ook op voor Nederland. Tel maar mee: ­Brolin is vanaf vandaag te zien in 74 bioscopen als opportunistische CIA-­macher in Sicario: Day of the Soldado, het vervolg op Denis Villeneuves nihilistische Amerikaans-Mexicaanse drugsoorlogthriller uit 2015. En hij is ook, nog in 28 zalen, te zien als opper-­superschurk Thanos in The Avengers: Infinity War, met 2 miljard dollar opbrengst de lucratiefste film van het jaar. Al zijn Brolins gelaatstrekken – diepliggende oogjes, massieve kin – in het Marvel-­superhelden-ensemble monsterlijk uitvergroot met computeranimatie. Voor wie hem liever ziet als de tijdreizende mutant en superheld Cable, met gloeioog, is er de ­Brolin in Deadpool 2, nog te zien in 50 Nederlandse bioscopen. Ook Netflix draagt bij: vanaf vrijdag toont de ­betaalzender The ­Legacy of the Whitetail Deer Hunter, een lach-of-ik-schietkomedie.

Een aanbod voor een rol in de ­Avatar-vervolgdelen sloeg hij vorig jaar af; hij had geen zin om te jagen op de blauwe Na’vi-inheemsen van de planeet Pandora. Regisseur James ­Cameron schold hem vervolgens uit over de telefoon, liet Brolin destijds weten. Brolin staat erom bekend uitgesproken kritisch te kunnen zijn, op en om de set. Soms ook prematuur. Toen de Volkskrant hem in 2015 sprak over het eerste Sicario-deel, zei de ­acteur dat hij tijdens de opnamen z’n twijfels had geuit over de filmstijl van Villeneuve – de toen al gevierde Canadese regisseur van Prisoners (2013). Pas toen Brolin de film zag, erkende hij: die Villeneuve was toch wel een genie.

Oliver Stone werd eerst afgewezen toen hij Brolin na diens Coens-doorbraak vroeg George W. Bush te spelen in zijn biopic W. (2008). ‘Het gaat net heel goed in mijn carrière, waarom zou ik zo’n moment dan ruïneren?’ Later ging de acteur toch maar met Stone in zee, op aandringen van derden, en erkende hij: ‘Ik had het script niet goed gelezen.’

Brolin in Sicario: Day of the Soldado Beeld AP
Brolin in Sicario: Day of the SoldadoBeeld AP

Ook Paul Verhoeven werkte ooit met Brolin; hij speelde een bijrol als wetenschapper – bril op – in Hollow Man (2000), de vooralsnog laatste Hollywoodfilm van de Nederlander. Dat was zo’n film die hem ernstig deed overwegen maar helemaal te stoppen met acteren, zei Brolin er ­later over. Hij spaart zichzelf overigens evenmin: ‘Ik ben die ene met de grote schedel en de korte benen, ­meneer aardappelhoofd onder de ­acteurs’ (Esquire, 2017).

Brolins kwaliteiten als acteur zijn makkelijk aan te wijzen: hij beschikt over een aangeboren lomp chagrijn, ideaal voor bijrollen als politierechercheur (zie American Gangster, Inherent Vice), maar ook over zo’n aandoenlijk gulle Matt Damon-lach, met pretoogjes (Flirting with Disaster). Al oogt de ­lachende Brolin nooit zo betrouwbaar, wat dan weer uiterst bruikbaar is voor de hele of halve filmschurk.

Josh Brolin en Nick Nolte in Gangster Squad Beeld
Josh Brolin en Nick Nolte in Gangster Squad

Hoewel zijn carrière eerst twee ­decennia stokte, leek de op een ranch in Californië opgegroeide Brolin voorbestemd voor Hollywood. Vader was (en is) acteur James Brolin, een meer vriendelijke ogende voorstudie van Josh. Hij was onder meer te zien in het originele Westworld (1973), en hij was de man die de van oorsprong Zwitserse naam ­Bruderlin alvast verbasterde. De goed geconserveerde 77-jarige acteur scheidde al vroeg van Josh’ moeder en trouwde opnieuw, met Barbra Streisand.

Kort na zijn debuut in The Goonies lonkte het tieneridoolschap: de ­studio wilde Josh als undercoveragent in de jeugdserie 21 Jump Street, maar koos op aandringen van de ­producent alsnog voor Johnny Depp, die een flat deelde met Brolin en plots een beroemdheid werd. Veertig jaar later vallen de berichten over de zomer van Brolin samen met die over Depps teloorgang: het vermogen (650 miljoen dollar) van de ­fysiek wankel ogende en in rechtszaken verwikkelde 55-jarige acteur, is op.

Josh Brolin in Hail Caesar Beeld
Josh Brolin in Hail Caesar

Twee weken geleden besprak ­Brolin zijn eigen onzekerheden, het waren er nogal wat, in een bespiegelend interview in The New York Times, getiteld ‘Josh Brolin is bang voor de zomer van Josh Brolin’. Ja, hij was nu vijf jaar nuchter, werd ook al een poosje niet meer gearresteerd voor openbare dronkenschap, z’n twintig jaar jongere derde vrouw was zwanger en ineens zat hij in twee van die royaal betaalde superheldenvehikels. Contract getekend voor nóg drie filmoptredens als mutant Cable en minstens nog één film in aantocht als Thanos.

Hoe nu verder? ‘Moet ik de chagrijnige oude echtgenoot in zo’n romkom spelen, waarin Jennifer Aniston dan met die andere gast neukt, die cooler is? Ik wil dat niet.’

Wordt vervolgd.

Recensie Day of the Soldado

Day of the Soldado is een grimmig, opzwepend kat- en muisspel ­tussen professionele moordenaars (drie sterren)

Vrienden, of niet meer

In 2012 waren ze nog buddy’s, Josh Brolin en Donald Trump, en tweette de vastgoedentertainer: ‘Josh Brolin, mijn vriend, was geweldig in Men in Black, gefeliciteerd!’

Vorige week las Brolin in de Late Show, op verzoek van presentator Stephen Colbert, diverse tweets van president Trump op met de bulderstem van zijn personage Thanos, het oerkwaad in de blockbuster Avengers: Infinity War. Trump heeft nog niet laten weten of hij de grap kon waarderen.

Josh Brolin leest tweets van Trump Beeld
Josh Brolin leest tweets van TrumpBeeld
Meer over