de week in boekenbo van houwelingen

Op zijn honderdste geboortedag heeft W.F. Hermans zijn zin gekregen: geen standbeeld, wel een grafmonument mét kat

null Beeld

Woensdag 1 september was het honderd jaar geleden dat Willem Frederik Hermans werd geboren en dus is het feest. Het vieren van zulke jubilea heeft altijd iets geforceerds. Als een uitgeverij er geen ‘ding’ van maakt, zou zo’n dag voorbijgaan als elke andere dag. Deze week passeerde óók de 39ste geboortedag van schrijver Maurice Seleky (wie kent hem niet?), maandag de 60ste geboortedag van Jessica Durlacher (nota bene een rond getal!) en volgende week is het 265 jaar geleden dat Willem Bilderdijk (van Galante dichtluimen en Nieuwe mengelingen, u weet wel) geboren werd – je hoort er niemand over.

Flauw, een schrijver als Hermans ís ook wel een feestje waard. En honderd jaar is, hallo, een eeuw! En dus wordt er niet uitgepakt met één feestelijke dag, niet één feestelijke week maar hup, meteen met een heel, heus Hermans-jáár. Dat het menens is, blijkt ook wel uit het feit dat er dinsdag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen is gelegd ter ere van de schrijver en zijn oeuvre. Onthuld door Femke Halsema, Guy Verhofstadt en de familie van Hermans.

De onthulling van het grafmonument voor Willem Frederik Hermans in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Beeld HH /  ANP
De onthulling van het grafmonument voor Willem Frederik Hermans in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.Beeld HH / ANP

In een zelfinterview verklaarde Hermans ooit, bescheiden als hij was, dat er voor hem nooit een standbeeld opgericht hoefde te worden. Maar een eenvoudig grafmonument? Oké. ‘Het zou moeten bestaan uit een gepolijste rechthoekige plaat van donker stollingsgesteente, niets er op, behalve links bovenaan een bronzen beeldje op natuurlijke grootte van een opgerolde slapende kat, met als onderschrift: ‘Zlaap zacht baaz, dat doe ik ook.’ Zoals je weet kunnen katten de S niet zeggen, wel de Z.’ Hermans heeft zijn zin gekregen: geen standbeeld, wel een steen, mét kat en onderschrift.

En wat mogen we zoal verwachten, van dit Hermans-jaar? Nou, elke dag zal er een citaat van Hermans worden gepubliceerd op Neerlandistiek.nl. De Statenhofpers maakte een boek met foto’s die Ed van der Elsken van Hermans maakte (en Onno Blom schreef deze week een prachtig stuk in de Volkskrant over Hermans en zijn passie voor fotografie). In het Eye Filmmuseum draaien Als twee druppels water (verfilming van De donkere kamer van Damokles) en Beyond Sleep (Nooit meer slapen). Er is een podcastserie gemaakt waarin gezocht wordt naar ‘de ware aard’ van WFH en er wordt een speciale Hermans-lesmodule ontworpen voor het middelbaar onderwijs. Volgend jaar, op 1 september 2022, wordt het jaar afgesloten met een feest in De Nieuwe Kerk en verschijnt het laatste, 24ste deel van Hermans’ Volledige werken.

Vanaf dan is het aftellen naar 27 april 2025; dan is Hermans dertig jaar dood en kunnen we dat groots herdenken!

Meer over