TV-recensieJulien Althuisius

Op televisie werd ons meer dan eens op het hart gedrukt de handen goed te wassen deze dagen

null Beeld

Halina Reijn wilde het even over het coronavirus hebben. De uitzending van De wereld draait door was nog maar nauwelijks onderweg of de tafeldame kwam met dringend advies. ‘Je wil toch vooral weten wat je zelf kunt doen.’ Vervolgens legde ze uit hoe we onze handen moeten wassen. Twintig seconden lang, twee keer Happy Birthday, en dan onder stromend water. Nagels meenemen. ‘Ik ben wel echt een handenwasser’, zei Matthijs van Nieuwkerk. Ik moest lachen en riep naar mijn televisie dat iedereen even normaal moest doen.

Even later, bij de opening van het Achtuurjournaal, keek Rob Trip ernstig de camera in. ‘Goedenavond. Het coronavirus breidt zich steeds verder uit. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat wij ons moeten voorbereiden op een epidemie op wereldschaal.’ Achter Trip beelden van reizigers met mondkapjes (die werken niet, toch?), politieagenten met mondkapjes (toch?) en mensen in witte pakken met mondkapjes (of toch wel?). Er waren beelden uit Tenerife, waar duizend mensen zaten opgesloten in een hotel. Correspondent Mustafa Marghadi stond voor een politieafzetting in het noorden van Italië en een ziekenhuis in Almelo had al een ‘coronabak’ klaar staan. ‘China lijkt heel ver weg’, zei een deskundige infectiepreventie, ‘maar Italië is ineens dichterbij.’ Ik mompelde dat we misschien toch maar even wat handgel moesten inslaan.

Tegen de tijd dat Nieuwsuur was begonnen, begon ik me toch een beetje zorgen te maken. De kaart van Europa waarop de besmette landen werden aangegeven was één grote rode vlek. Nederlandse bedrijven hadden al flink last van het virus. Er was een mevrouw van een groothandel in tuinartikelen die een afschuwelijk gietijzeren uithangbordje liet zien met daarop ‘Welcome’. Die konden ze dus niet meer krijgen, want dit kwam uit China. Een geluk bij een ongeluk.

Dit gietijzeren bordje wordt in China gemaakt en is dus nu maar moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Een geluk bij een ongeluk. Beeld Nieuwsuur
Dit gietijzeren bordje wordt in China gemaakt en is dus nu maar moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Een geluk bij een ongeluk.Beeld Nieuwsuur

Op1 had een uitstekende coronatafel, met viroloog Ab Osterhaus, FD-journalist Hella Hueck en Steven van der Heijden, ceo van Corendon. Ab Osterhaus maakte zich niet direct zorgen. Of nou ja, ook weer wel. Maar persoonlijk niet. Giovanca maakte een rondje om de tafel. Wende Snijders bezorgd? Nee. Steven? Nope. Rapper Stien den Hollander dan? Ook niet. ‘Ook niet’, zei Giovanca met nauwelijks verholen teleurstelling, nu het virus op 20 kilometer van Roermond is? Nee, niet echt.

Even verderop, in de studio van Jinek waren nog net geen rode zwaailichten te zien en sirenes te horen. ‘Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over het coronavirus’, opende Jinek de uitzending, ‘waarom blijft de politiek zo stil?’ Jinek zette vervolgens haar beste breakingnewsstem op toen ze vertelde dat het virus nu dicht bij Nederland was. ‘Het staat nu echt aan de grens bij Erkelenz.’ Een mevrouw van het Rode Kruis zei dat we minstens één meter afstand van elkaar moeten houden en legde maar weer eens uit hoe we onze handen moeten wassen. ‘Je hand heeft niet twee, maar vier kanten.’ Mondkapjes hadden wel zin, maar niet echt. Als je ze had aangeraakt, moest je weer je handen wassen. Twintig seconden lang, vier kanten, stromend water, nagels. Happy birthday.

Meer over