ColumnLoes Reijmer

Op sociale media wordt een voorstel tot uitgebreidere zorg in no time een moordlustig plan

null Beeld
Beeld

Het waren intrigerende, veelzeggende vragen die SGP-Kamerlid Kees van der Staaij stelde tijdens het debat over ziekenhuiszorg. Hij hakkelde wat en formuleerde vaag, dus ik probeer het zo goed mogelijk weer te geven.

De SGP’er geloofde best dat GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet goede intenties had met haar zorgplan voor zieke ouderen, zei hij. ‘Maar als we kijken hoe dit nu is overgekomen, hoe werkt het dan in de praktijk? Komt er een geriater bij die even beslist of een behandeling nog de moeite waard is? Hoe wil mevrouw Ellemeet voorkomen dat het plan die uitwerking heeft?’

Van der Staaij deed hier iets wonderlijks. Hij koppelde de bizarre, totaal losgeslagen beeldvorming aan de praktijk van de behandelkamer. Alsof hij wilde zeggen: als het op Twitter al misgaat, waarom zouden artsen het dan wél begrijpen?

GroenLinks-Kamerlid Ellemeet sprak deze week in EenVandaag over haar plan om de ouderenzorg in ziekenhuizen te verbeteren. Standaard zou een geriater, een arts gespecialiseerd in kwetsbare senioren, moeten meepraten over ingrepen bij mensen ouder dan 70 jaar. De ene bejaarde is vitaler dan de ander, dus het is goed om daar rekening mee te houden bij de keuze voor een behandeling. Soms gaat door een zware operatie de kwaliteit van leven zo achteruit dat patiënten er liever van afzien, of voor een lichtere ingreep kiezen. Het is helemaal geen revolutionair voorstel. In sommige ziekenhuizen gebeurt het al.

Toch noemt De Telegraaf het inmiddels een ‘omstreden plan’ en schreef de NOS dinsdag bijna verbaasd dat ‘Ellemeet geen spijt heeft van de uitzending’. Dat was nadat Twitter al een dag in de ban was van deze ‘wrede GroenLinks-troela’ die senioren zorg zou willen ontzeggen. Telegraaf-columnist Rob Hoogland noemde het ‘een voorstel tot ouderenruiming’. Op de redactie van GeenStijl tikte hoofdredacteur Pritt Stift zich het kraakbeen van de botten over het ‘Plan Bejaardenmoord’. ‘GroenLinks heeft De Eindoplossing voor BV Nederland’, schreef hij. En: ‘Zoek alvast een fijn mopje uitvaartmuziek uit en een bijbehorend bloemstuk.’

Graag zou ik er de schouders over ophalen, ware het niet dat de waanzin ook ons parlement bereikte. Henk Krol van 50Plus sprak over ‘de definitieve oplossing voor het ouderenprobleem van GroenLinks’. Hij durfde het plan nergens mee te vergelijken, want dan ging hij ‘gekke dingen zeggen’. Zijn fractielid Corrie van Brenk vroeg op Twitter of ouderen er nog wel mogen zijn. Geert Wilders noemde GroenLinks ‘een gevaarlijke club’ en Fleur Agema herhaalde almaar dat niemand anders over de behandeling mag beslissen dan patiënt en arts, maar vergat er steeds bij te zeggen dat een geriater óók een arts is, nota bene iemand die gespecialiseerd is in ouderen.

Het is misgegaan bij de aankondigingstweets van EenVandaag. Daarin werd Ellemeet direct tegenover Max-omroepdirecteur Jan Slagter geplaatst, naar de luie gewoonte van media om bij elk onderwerp een voor- en tegenstander te zoeken onder het mom van ‘journalistiek’. ‘Wie zijn jij en ik om te bepalen dat iemand van 85 geen nieuwe heup mag?’, poneerde Slagter, alsof Ellemeet zoiets ooit had beweerd. In een andere tweet gebruikte EenVandaag het woord ‘nut’, een term die een kille, neoliberale kosten-batenanalyse impliceert, maar nooit is gebruikt door de GroenLinkser.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet kreeg op Twitter veel kritiek op haar plan om een geriater mee te laten beslissen over ingrepen bij mensen ouder dan 70. Beeld ANP
GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet kreeg op Twitter veel kritiek op haar plan om een geriater mee te laten beslissen over ingrepen bij mensen ouder dan 70.Beeld ANP

Daarmee was het spookbeeld gevestigd. Van het woord nut is het een kleine stap naar de verbrandingsovens, blijkbaar. En dat terwijl het voorstel redelijk is. Geen bezuiniging bovendien, maar een investering. Méér handen aan het bed.

Wat opviel was dat Kamerleden in het aangezicht van al die redelijkheid toch het spookbeeld koesterden. Krol verbeterde een verslaggever niet toen die onjuist beweerde dat GroenLinks het ‘zonde’ zou vinden om 70-plussers een nieuwe hartklep te geven, maar deed er zelfs nog een schepje bovenop. Agema verweet Ellemeet in het debat ‘een warme stem’ op te zetten om te verdoezelen dat ze ‘een ijskoud plan’ had gepresenteerd. En Van der Staaij probeerde de gekte van sociale media dus op de medische praktijk te projecteren.

Dat de hysterie van Twitter het parlement al heeft bereikt is een gegeven. Maar laten we het sociale medium, in hemelsnaam, buiten de behandelkamer houden.

Meer over