Album

Op Rated R leert Rico óns hoe aanstekelijk en humorvol de loutering van een veteraan kan zijn ★★★★☆

Rico - Rated R Beeld
Rico - Rated R

Na eerdere triomfen als duo strooien Rico & Sticks, ooit boegbeelden van hiphopgroep Opgezwolle (2001-2007), nu met nieuw solowerk. Na twee sterke Sticks-albums (Stickmatic, Het mooiste komt nu) is nu Rico’s Rated R uit, met Guan als beatboetseerder.

Op Irie (2014) stortte Rico zich nog op reggae, op Rated R laait zijn hiphopliefde op. Dat past hem toch het best: hij rapt fel en bevlogen, maar goedgehumeurd. Dat blijkt onweerstaanbaar.

Wie goed luistert, hoort dat Rated R onder alle gevatheden aan de oppervlakte toch ook een serieuze plaat is, over overwonnen verslaving, vadergeluk en racisme (‘Fuck etnisch profileren, preventief fouilleren, over één kam scheren’).

Zelfs als het over serieuze zaken gaat, valt er veel te lachen, zeker wanneer Rico zijn gevorderde leeftijd laat doorschemeren. Dan rijdt er een Ford Escort voorbij, vat hij het leven van een 43-jarige in coronatijd samen als ‘quarantine tres’ of gaat hij, in Boriaantje, aan de haal met een oubollig kinderlied, met een hoofdpersoon die niet gaat ‘wandelen zonder hoed’, maar ‘handelen in de hood’.

Sticks komt natuurlijk langs, in David Attenborough: ‘Rico leerde me sowieso wat rappen is’. Op Rated R leert Rico óns hoe aanstekelijk en humorvol de loutering van een veteraan kan zijn.

Rico

Rated R

Hiphop

★★★★☆

FT Recordings/Top Notch

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over