IntroductieMark Moorman

Op naar de film!

null Beeld Chuan Ming Ong
Beeld Chuan Ming Ong

Bestaat er een filmfestival waarbij men méér heeft ondernomen om filmmakers tijdens het pandemiejaar een platform te bieden? Of verder is gegaan om bezoekers (al dan niet digitaal) toch te bedienen met prikkelende cinema? Vast niet.

Vanja Kaludjercic schoof begin 2020 achter haar bureau op het ­Rotterdamse hoofdkantoor van het International Film Festival Rotterdam. De nieuwe directeur had al een ongewone festivaleditie in het vooruitzicht: het vijftigste IFFR diende opgetuigd te worden met allerlei evenementen en bijzondere gasten. En toen ging de wereld op slot.

Wat eind 2020 een meesterzet leek van Kaludjercic: het festival opdelen in een winter en zomerdeel, zodat de geplande feestelijkheden in juni alsnog zouden kunnen plaatsvinden mét fysiek publiek, draaide uit op een race tegen de vaccinatie-klok.

De bioscopen wel open, of niet. Of toch weer wel. Of nét niet. Waarop de festivalleiding een allerlaatste troef inzette: IFFR werd met goedkeuring van de gemeente omgetoverd tot een heus testevenement. Zo kunnen de festivalbezoekers vanaf woensdag 2 juni toch al de zalen in. Mits ze een gratis te verkrijgen en maximaal veertig uur vantevoren afgenomen negatieve test meebrengen.

Directeur Vanja Kaludjercic. Beeld Vera Cornel
Directeur Vanja Kaludjercic.Beeld Vera Cornel

Zul je altijd zien: pal ná die aankondiging, haalde de overheid de voor 9 juni beloofde Grote Heropening van de bioscopen een half weekje naar voren. Die vindt nu dus plaats mídden tijdens het vijfdaagse zomer-IFFR, dat halverwege van ‘testevenement’ overgaat in een ‘gewoon’ en zonder test toegankelijk evenement.

‘Voor wie een festival runt is dit vermoedelijk de meest abnormale week denkbaar’, constateert Kaludjercic, droogjes. Maar dát de films in Rotterdam op groot doek kunnen worden vertoond met publiek in de zaal, noemt ze ‘ronduit fantastisch’.

En dat er vanaf zaterdag geen tests meer nodig zijn, helpt ook. ‘Vaste ­bezoekers waren al aan het rekenen geslagen: met drie keer testen waren ze er, dan konden ze gedurende vijf dagen zoveel mogelijk zien. Maar nu lukt dat dus met twee testen.’

IFFR telt voor deze editie vijf Rotterdamse festivallocaties: ­Cinerama, Kino, Lantarenvenster, Pathé Schouwburgplein en Worm. Wel vooraf kaartjes boeken. Het programma bestaat uit meer dan honderd in de zalen vertoonde films, diverse nagesprekken met filmmakers en verschillende VR-projecten. Mondkapjes zijn verplicht op alle locaties, maar mogen af tijdens de voorstellingen. Wie toch liever thuis kijkt, hoeft niks te missen. ‘Alle films en ­gesprekken met de filmmakers zijn ook online te zien.’

Meer over