De week in boekenBookstore Day

Op naar de boekhandel, want zaterdag is het Bookstore Day

Corona zou voor een ramp in de boekhandel zorgen. Dat lijkt erg mee te vallen. Vooralsnog.

Boekhandel Donner in Rotterdam. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Boekhandel Donner in Rotterdam.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In haar mooie bundel Geletterde mannen (ze maakte er ook een die Geletterde vrouwen heet, rustig maar) uit 2001 nam journalist Elisabeth Lockhorn een interview op met Michaël Zeeman (1958-2009), de essayist en boekengek die jaren voor de Volkskrant over literatuur schreef. Het gesprek gaat over zijn jeugd en zijn relaties (‘De eerste wet van Zeeman luidt: alles kan stuk’) maar vooral over boeken.

Zeeman vertelt Lockhorn dat hij eens heeft uitgerekend dat een mens in zijn leven hooguit vijfentwintigduizend boeken kan lezen, wat hij een treurige gedachte vindt: ‘Je hoort met twéé tasjes boeken de winkel uit te gaan, niet met één. Dat is rare zuinigheid, een soort geestelijke anorexia. Daar kan ik niet tegen.’ Aanstellerige koketterie natuurlijk, maar een tikje weemoedig stemt het ook; de gemiddelde boekhandelaar is tegenwoordig al blij als iemand met twee bóeken de deur uit wandelt.

Zaterdag is het weer ‘Bookstore Day’, door organisatoren Yaël Vinckx en boekhandelsorganisatie Libris omschreven als ‘landelijke feestdag voor de onafhankelijke boekhandel’. Overal treden schrijvers op, bij Donner in Rotterdam wordt een voor deze gelegenheid geschreven verhalenbundel gepresenteerd en de voltallige familie Chabot, ambassadeur van Bookstore Day, trekt langs boekhandels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een en al vrolijkheid dus.

Maar wacht: het ging toch dramatisch met de boekhandel? ‘Eén op de drie boekhandels in de grote steden dreigt om te vallen’, kopte de Volkskrant half april boven een stukje dat ik nota bene zelf had getikt. Volgens brancheorganisatie KBb zou corona voor een ongekende ramp in de boekhandel zorgen. Libris-directeur Caroline Damwijk verwachtte dat van ‘haar’ 180 winkels 10 procent failliet zou gaan.

Daar is vooralsnog geen sprake van. Weliswaar werd deze week bekend dat het Amsterdamse Athenaeum de vestiging Roeterseiland sluit, maar in grote lijnen lijkt de boekenbranche goed door de coronacrisis te zijn gekomen. Volgens recent onderzoek heeft die crisis zelfs een positieve invloed op het leesgedrag gehad en is de totale marktomzet tijdens de lockdown nauwelijks gedaald.

Eind goed al goed? Dat is de vraag. Corona heeft vooral de onlineboekenverkoop een nieuwe impuls gegeven, iets waar de fysieke boekhandel maar beperkt van profiteert. Bovendien werden boekhandels net als andere winkels overeind gehouden met steun van de overheid. Komend najaar komt het er pas echt op aan, met de feestdagen in aantocht, de periode waarin het grootste deel van de jaaromzet wordt binnengehaald. Op naar de boekhandel dus, zaterdag. En neem vooral twee tasjes mee.

Meer over