AlbumrecensieKomen en gaan

Op Komen en gaan hoor je gelijkgestemde zielen die hopelijk nog veel vaker zullen samenspelen ★★★★☆

null Beeld

Het moest er een keer van komen, gitarist Terrie Ex die samen met het Instant Composers Pool-orkest een album lang improviseert. Niet het complete improvisatiegezelschap, maar slechts zeven leden van de ICP trokken onder leiding van slagwerker Han Bennink naar het Friese Oldeberkoop. Ze kregen daar gezelschap van Joris Roelofs op basklarinet. In het tot Le Brocope omgedoopte pand is een grote rol weggelegd voor de al aanwezige pianola.

Afgelopen oktober trok het stel muzikanten zich twee dagen terug voor het vrolijk stemmende album Komen en gaan. Op de plaat staan knetterende improvisaties tussen bandleden of in ensemblesetting, die met elkaar worden verbonden door het sierlijke, ontroerende De linkerschoen, de rechterschoen van bassist Ernst Glerum.

Andere hoogtepunten zijn de duo-improvisaties van Janssen met respectievelijk Terrie Ex (GuTer) en Roelofs (GuJo). Het zijn gelijkgestemde zielen die hopelijk nog veel vaker samen te horen zullen zijn. En die pianola die Sound of Music afspeelt, daar krijg je door al het heerlijke kabaal heen dus echt even kippevel van.

ICP Septet + Guests

Komen en gaan

Jazz

★★★★☆

Instant Composers Pool

Meer over