Op karakter

Het dorp van Van Est en De Vogeltjesdans

Mis¿rus Mark

Wie zijn die auteurs?

Oude rotten in het vak. Heerkens (1941) werkte onder meer bij het Nieuwsblad van het Zuiden, Dagblad De Stem en het Haarlems Dagblad. Hij versloeg zestien keer de Ronde van Frankrijk. Dat is twee keer meer dan Van Schoonderwalt (1943), die zijn journalistieke carrière begon bij het Eindhovens Dagblad en 35 jaar bij de Volkskrant werkte. Hij schreef Alles uit de kast en De Kneet, de biografie van Gerrie Knetemann zaliger.

Was het handig dat ze bij Brabantse kranten hun eerste stappen in de journalistiek zetten?

Het is in elk geval geen nadeel geweest bij het schrijven van Op karakter. Daarin staan St. Willebrord en alle Bekende Nederlanders die het 'Lourdes van West-Brabant' heeft voorgebracht centraal.

En dat zijn er heel wat?

Heel wat. Vooral wielrenners, zoals Wim van Est, Wout(je) Wagtmans, Rini Wagtmans, Marinus Valentijn en Jacques Hanegraaf. Maar ook de topbiljarters Christ van der Smissen en Dick Jaspers komen uit 't Heike, zoals het dorp vroeger heette. En niet te vergeten Corry Konings, die haar baan als kapster opzegde om fulltime te gaan zingen. Bovendien werd De Vogeltjesdans er geboren.

Is het een gezellig dorp, St. Willebrord?

Heel gezellig. Iedereen kent en helpt elkaar en in de plaatselijke cafés staat de koffie altijd klaar. Heel het dorp loopt uit als er weer eens iemand wordt gehuldigd, ongeacht het tijdstip. Alleen komt dat tegenwoordig niet meer zo vaak voor als vroeger.

Wat zijn het voor mensen, die in St. Willebrord wonen?

Harde werkers, die niet zeuren en een zeer hechte gemeenschap vormen. Zoals schrijfster Elise van Calcar noteerde: 'Zij zijn zeer gevoelig voor aandoeningen van edelmoedigheid en erkentelijkheid - zij bezitten zekere fierheid en eerzucht; wie hen vertrouwt, zullen zij trouw bewijzen, doch wie hen door wantrouwen grift, kan hunne wraak duchten. Zij zijn aan elkaar verbonden en onderling zeer getrouwd.'

Duidelijk. In dat licht bezien is het volgens de auteurs geen toeval dat St. Willebrord met nog geen 10 duizend inwoners het enige dorp is dat zich op vier geletruidragers kan voorstaan: Wim van Est, Wout en Rini Wagtmans en Jacques Hanegraaf. De nationale ploeg die in 1954 aan de Tour deelnam, bestond uit liefst zes leden van de wielervereniging Willebrord Wil Vooruit.

Gaat het ook over Wim van Est en zijn Pontiac die nog liep?

Zijn val in de Tour van 1951 tijdens de afdaling van de Aubisque, komt uitgebreid aan bod. En dankzij zijn toenmalige ploegleider Pellenaars weten we nu dat IJzeren Willem, die geld verdienen altijd belangrijker zei te vinden dan winnen, 'geen sodemieter' kon sturen. En over die Pontiac-reclame weten we ook weer wat meer.

Mooi boek?

Een goed geschreven, diepgravend boek. Na het lezen ervan weet je alles over St. Willebrord. Al is het vermakelijker om te lezen hoe zijn oud-ploegmaats Van Est als een egoïst afschilderen dan te vernemen hoe de eerste Mariagrot werd gebouwd.

Meer over