Album

Op Japanese Breakfast laat Jubilee het tobben achter zich met lucide, pakkende popliedjes★★★★☆

Gijsbert Kamer
Album hoes Japanese Breakfast Beeld RV
Album hoes Japanese BreakfastBeeld RV

Na twee mooie maar ook wat traag voortslepende indierockalbums lijkt Michelle Zauner oftewel Japanese Breakfast op haar derde album Jubilee het leven van een wat meer zonnige kant te bezingen.

Zauner, die onlangs het autobiografische boek Crying in H Mart publiceerde, had al aangekondigd dat ze wat vrolijker uit de hoek wilde komen, na het getob met haar Koreaans-Amerikaanse identiteit en haar moeder te hebben geboekstaafd. ‘Lucidity came slowly’, zijn de toepasselijke eerste woorden op dit album dat meteen de zon naar je toe brengt. Lucide popliedjes, pakkend en prettig geproduceerd. Het zal even wennen zijn voor liefhebbers van haar meer introverte vorige werk, maar Jubilee is voor de wat meer onbevangen luisteraar toch vooral een opmaat voor een mooie zomer.

Tussen haar vele talenten openbaart zich nu meer dan voorheen die van een zangeres met een sterk popgevoel dat zich ergens tussen Lorde en Lana del Rey bevindt. Hopelijk houdt ze deze opgewekte toon wat langer aan en blijkt het geen luchtig of in haar woorden ‘lucide’ intermezzo.

Japanese Breakfast

Jubilee

Pop

★★★★☆

Dead Oceans/Konkurrent

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over