Album

Op Home Video overtreft Lucy Dacus zichzelf als zangeres en muzikant, maar vooral als verteller ★★★★☆

null Beeld

Zachtmoedige melancholie, gebracht door een warme, lage vrouwenstem en een grommende gitaar. Je kunt op uiterlijke gronden raden wie in indietrio Boygenius die bijdrage levert: Lucy Dacus, met haar zwarte haren en donkere oogopslag, een vrouw die klinkt zoals ze oogt.

Boygenius is even herenigd in Going Going Gone op Dacus’ derde soloalbum Home Video, waarop ze zichzelf overtreft als zangeres, muzikant en songschrijver, maar vooral als verteller.

Home Video kent eenheid van plaats (Richmond, Virginia) en tijd (haar jeugd aldaar). De 26-jarige Dacus putte inspiratie uit haar eigen jeugddagboeken, tijdens de lockdown in het ouderlijk huis. De elf liedjes zijn als hoofdstukken van een autobiografische roman: de kerk (VBS, ‘Vacation Bible School’), haar vriendschappen en eerste vlammen. ‘When I asked you to coffee, could you tell I don’t drink it?’, zingt ze in Partner in Crime.

Ze bezingt het met humor, compassie, een ontroerende loyaliteit-ondanks-alles en een weemoed die zowel in haar teksten als in haar stem zit, zelfs als ze terugdenkt aan dingen die niet zo leuk waren. Aan het eind van Going Going Gone horen we Dacus in de studio de geslaagde take vieren. Die vreugde mag, een minder nummer als First Time ten spijt, heersen over Home Video als geheel.

Lucy Dacus

Home Video

Pop

★★★★☆

Matador/Beggars

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over