Op het werk

Wat zeggen ze bij het Sociaal Fonds Bouwnijverheid als een collega hoest?..

. . . Hond van u?

Of ook wel:

. . .Haarbal?

In deze aflevering van Op het werk maar weer eens een bloemlezing van inzendingen voor de subcategorie 'humor'. Een heel courant artikel op het gemiddelde Nederlandse kantoor, zo weet iedereen die een belangrijk deel van zijn of haar doordeweekse leven binnen die muren doorbrengt.

Wat elke Nederlandse werknemer zich eveneens realiseert, is dat vaderlandse kantoorhumor per definitie zó algemeen wordt beoefend dat eraan ontsnappen bijna onmogelijk is.

Bij het Sociaal Fonds Bouwnijverheid slaat de kolder al toe wanneer naar die instantie wordt gebeld. De man of vrouw aan de andere kant van de lijn kan bijvoorbeeld oppakken met de mededeling:

Met het asociaal fonds bouwnijverheid.

Of: Met het sojafonds.

Of: Met slagerij Van Kampen.

Of: Met hondentrimsalon Molly.

Of: Wie belt krijgt geld.

En dan is bij het SFB alleen nog maar de telefoon vrolijk opgenomen. Wie met de instelling tot zaken komt en op geld mag rekenen, blijft tot het eind toe lachen, want: Bevestiging wordt verzonden in een linksdragende enveloppe.

Helemaal leuk gaat het er bij de SFB-collega's onderling aan toe.

Bij het voorstel samen koffie te drinken, heet het: Zullen we een bakje teer gaan nuttigen? Of anders: Het is weer bakjestijd. En ook: We moeten weer koffie drinken, ik kom niet aan mijn werk toe. Wanneer een collega dromerig naar buiten staart, luidt het: Doen de stoplichten het nog?, dan wel: Is het asfalt nog zwart? En als diezelfde man of vrouw zich spontaan in de buurt van het bureau van een collega begeeft: Mag ik je wandelkaart even zien?

Dit allemaal aldus een anonieme, voormalige werknemer van SFB, die zijn bijdrage aan het Op het werk overigens verstuurde op papier van de firma Sunlite ('Dé naam voor uw raam'), en in een envelop van de gemeente Bloemendaal. Van die afzender valt voor de reeks dus nog wel het een en ander te verwachten.

Bij De Wolf Design-studio in Amsterdam behoort de soms ook elders op de Nederlandse werkvloer gehoorde uitdrukking Zal ik eens even lekker op je kop schijten? tot het vaste repertoire. Irene van Kuik meldt namens de studio dat dat bij De Wolf staat voor 'dé manier om even lekker te ontspannen na gedane arbeid'.

Zit het Van Kuik en de haren op het werk wat tegen, dan zeggen ze Daar krijg ik toch een enórme hundentampeloerie van. Als iemand de zaak binnenloopt met de groet 'hallo', dan volgt daar vrijwel altijd op: Ga maar liggen, ik kom zo.

Meer humor en taalmeligheid die bij De Wolf Design-studio het dagelijkse bestaan draaglijk maakt:

- Ogen dicht, daar komt ie ('Als we via het netwerk op elkaars harde schijf zitten')

- Kutje-pik-andijvie

- Daar is papa helemaal niet blij mee ('Na de zoveelste correctie die moet worden doorgevoerd')

- Nee, lekker dan

- Soppehhh ('In geval van hevige opwinding')

- Lekker belangrijk ('Meestal gebezigd na een langdradig en oninteressant verhaal van een collega').

Op de valreep dan nog een humorbijdrage van Loek de Kock, die meldt dat hij jarige collega's al vanaf april 1994 een fax stuurt met daarop de zin Hartelijk gefaxiliteerd, Loek. 'Een aardige woordspeling die meestal wel in de smaak valt', beweert de bedenker er zelf over.

In Op het werk verzamelen we typische humor, kromspraak en ander taaleigen uit de wereld van het kantoor en aanverwante werkplekken.

Bijdragen aan de reeks zijn van harte welkom. Dat geldt ook voor 'kantoor-art', de tekeningen die vanzelf op papier ontstaan tijdens lange vergaderingen of dito telefoongesprekken. Richt uw inzendingen aan: de Volkskrant, Dag in Dag uit, postbus 1002, 1000 BA Amsterdam. Faxen kan ook: 020-5626289.

Meer over