AlbumrecensieVerzegeld

Op het nieuwe album van verteltalent Lijpe gaat de aandacht naar de woorden ★★★☆☆

null Beeld

Ter aankondiging van zijn nieuwe album Verzegeld schreef rapper Lijpe brieven (ja echt, brieven!) naar trouwe fans, om ze te bedanken voor hun steun door de jaren heen.

Dat zegt iets over de rapper uit Maarssen (echte naam: Abdel Achahbar), die al voor zijn medewerking aan het New Wave-album (2015) opviel door een welbespraakt soort zelfreflectie.

Albumtitels als Levensles (2015), Dagboek (2020) en nu dus Verzegeld zeggen iets over hoe je zijn werk moet lezen. In Zeg alleen niks presenteert hij zich binnen een minuut als ‘pa van twee kids’.

Verzegeld laat zich inderdaad beluisteren als een reeks brieven: het dagboek is even dichtgeslagen, nu legt Lijpe óns uit waarom hij deed wat hij deed en doet wat hij doet. De beats zijn rechttoe-rechtaan, wat onopvallend zelfs, zodat de aandacht naar de woorden gaat.

Hij is expliciet over zijn criminele verleden, maar slaagt er beter dan alle anderen in om van dat leven de tragiek voelbaar te maken: wanhoop, angst, eenzaamheid en doorwaakte nachten.

Verzegeld is geen hitgevoelig album, zelfs de muziek ademt een zekere nederigheid, maar als verteltalent doet Lijpe zichzelf te kort met zijn artiestennaam. Ook dát zegt misschien iets over hem. Lijp? Echt niet.

Lijpe

Verzegeld

Pop

★★★☆☆

Top Notch

Meer over