Album

Op dit nieuwe Ravel-album glinstert of gromt de klank van Les Siècles bij vlagen hallucinant ★★★★☆

Guido van Oorschot
null Beeld

Zodra de Franse dirigent François-Xavier Roth zich met de muziek van Maurice Ravel bemoeit, schijnt er een ander licht door de noten. De truc schuilt in de historische instrumenten waarop Roth zijn orkest Les Siècles laat spelen. Ook op dit nieuwe Ravel-album glinstert of gromt de orkestklank bij vlagen hallucinant.

Cédric Tiberghien, de solist in het Pianoconcert in G-groot en het Concert voor de linkerhand, speelt op een Pleyel uit 1892. De oude vleugel kent een pittige attaque en de bassen hebben een regenboog aan boventonen. Tiberghien tovert ze met smaak bloot, maar het instrument heeft ook een nadeel: het pedaalmechaniek gaat soms van bonkerdebonk.

Als bonus zingt de bariton Stéphane Degout negen liederen, met Tiberghien opnieuw aan de piano. Don Quichotte à Dulcinée blijft hangen in lollig bedoelde hispanismen, maar met Deux mélodies hébraïques en Trois poèmes de Mallarmé stapt Ravel naar voren als een eersteklas liedcomponist.

François-Xavier Roth

Maurice Ravel

Klassiek

★★★★☆

Harmonia Mundi

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over