OP DE VOORPAGINA

De afwezige, gedesoriënteerde figuren op de trap op de voorpagina van Opmaat, zouden model kunnen staan voor de kunstenaars en theatermakers waar het het Utrechtse Festival aan de Werf om te doen is....

'Desperate Optimists' heet de tentoonstelling die de vijftiende editie van Festival aan de Werf omlijst, en waarvoor een tiental kunstenaars werk leverde. Het festival, dat vandaag begint, vroeg theatermakers zich te bezinnen op hun eigen positie. Dit resulteerde in veertien theatervoorstellingen, waarvan het merendeel 'in eigen huis' gemaakt is, vanuit een veelal uiterst persoonlijk standpunt.

Zo vertolkt Aat Nederlof, een acteur met het syndroom van Down, de rol van Hamlet in 'Aat's Hamlet'. Rapper Def P schreef en treedt op als performer in 'Menu, toen en later'. 'Cooking with Elvis' van Lee Hall in een regie van Paul Feld en Jeroen Kriek, is een zwarte komedie over een gezin dat worstelt met de gevolgen van een auto-ongeluk. Verder staan onder meer producties van Suver Nuver ('Popla'), Hotel Modern ('Macbeth') en Ine te Rietstap ('Alleen alleen is eend een eend') op het programma.

Beeldend kunstenaar Aernout Mik (1962), die op 'Desperate Optimists' vertegenwoordigd is met zijn recente videowerk 'Territorium' (1999), ontwierp de voorpagina van Opmaat. Mik, die onlangs een solo-expositie had in het Van Abbe Museum in Eindhoven, laat zich in zijn foto- en videowerk inspireren door de architectuur van een ruimte. Het Van Abbe Museum had hij getransformeerd tot een labyrint.

Meer over