De gidsBestsellers

Oorlogsboek bestormt de bestsellerslijsten – maar pas bij de tweede heruitgave

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld Uitgeverij van Gennip
Beeld Uitgeverij van Gennip

Of een boek een bestseller wordt, is over het algemeen niet te voorspellen (misschien maar beter ook, omdat er anders alleen nog eenheidsworst zou worden uitgegeven). Toch is het opmerkelijk dat Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind – het enige tijdens de oorlog door een gevangene in Auschwitz geschreven werk – weinig deed toen het in 1946 verscheen, bij de heruitgave in 1981 opnieuw nauwelijks verkocht, maar nu, in 2020, wél de bestsellerlijsten bestormt: Eindstation ­Auschwitz komt binnen op 5 in de CPNB Bestseller 60 en op 6 in de Volkskrant Boekenraad Toptien. In tientallen landen is of wordt het vertaald; het originele, van de SS gestolen schrift waarin De Wind zijn observaties noteerde, is een van de topstukken op de Auschwitz-tentoonstelling in New York.

De tijd is er nu pas rijp voor, kennelijk. In 1946, kort na de Bevrijding, zaten mensen niet te wachten op een ooggetuigenverslag vanuit een vernietigingskamp. Criticus Ben Stroman constateerde in 1947 dat het publiek ‘beu is van boeken over den oorlog’. 75 jaar na het einde van WOII is dat anders: Mijn naam is Selma, het verhaal van de Joodse verzetsvrouw Selma van de Perre, bezet voor de tweede week op rij de eerste plaats in de Top 60, van Roxane van Iperens ’t Hooge Nest zijn inmiddels ruim 75 duizend exemplaren verkocht, De keuze van Edith Eger, die op 16-jarige leeftijd voor Mengele moest dansen, staat al negentien weken in de bestsellerlijsten. De Wind heeft niet meer mee mogen maken dat zijn verhaal eindelijk een groot publiek bereikt: hij overleed in 1987.

Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Herman Koch: Finse dagen; Ambo Anthos

2. Selma van de Perre: Mijn naam is Selma; Thomas Rap

3. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

4. Arnon Grunberg: Bezette gebieden; Lebowski

5. Geert Mak: Grote verwachtingen; Atlas Contact

6. Eddy de Wind: Eindstation Auschwitz; Meulenhoff

7. Lucinda Riley: Zeven zussen; Xander

8. Herman Finkers: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door; Thomas Rap

9. Fokke Obbema: De zin van het leven; Atlas Contact

10. Joyce Dunbar en Petr Horáček: Moppereend; Lemniscaat

null Beeld

De boekentip van

Ine Soepnel (Van Someren & Ten Bosch): Marga Minco, Het adres

Het jaar 2020 begint met een bombardement van boeken over de Bevrijding. Wie gaat ze allemaal lezen? In Het adres van Marga Minco, een bescheiden, prachtig geschreven verhaal uit 1957, staat eigenlijk alles wat we niet mogen vergeten. Hoe koud en onverschillig de teruggekeerde Joden werden ontvangen en hoe ze geconfronteerd werden met de nieuwe bezitters van hun eigendommen. Minco beschrijft het uiterst ingetogen, maar onder die beheersing broeit en gist het. Opnieuw uitgegeven en voorzien van historische context door Minco’s dochter Jessica Voeten, laat het zien hoe pijnlijk de wonden nog altijd zijn. Met alle respect voor al die nieuwe boeken: als je Minco’s oeuvre leest, hoef je niets anders meer te lezen.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over