BoekenKort

Ook wielerlegende Jacques Anquetil raakte in vergetelheid

null Beeld Oevers
Beeld Oevers

Wie weet nog wie Jacques Anquetil was? Voor wielerliefhebbers wellicht een merkwaardige vraag, zij kennen Gino Bartali nog en mogelijk zelfs Philippe Thys – drie meervoudige winnaars van de Tour de France. Maar Anquetil is inmiddels alweer bijna 35 jaar dood en de laatste van zijn vijf Tourzeges stamt uit 1964. Hij is een wielerlegende, bepaald geen garantie tegen vergetelheid in andere kringen.

Voor Paul Fournel (1947), Frans schrijver en dichter, is Anquetil een onsterfelijke held. Anquetil tout seul, een persoonlijke biografie van Anquetil, won in 2012 de Prix Jules Rimet voor het beste literaire Franse sportboek. Hoofdpersonen zijn Anquetil en de opgroeiende jonge Fournel, die zijn jeugd doorbracht in volledige adoratie. Fournel wilde maar één ding: Anquetil zijn of het op zijn minst worden. Jacques Anquetil, maakt Fournel duidelijk, was de eerste moderne wielrenner. Intelligent, zakelijk, hooghartig, berekenend, eigenzinnig en buitengewoon getalenteerd.

Echt populair werd hij nooit, zijn openhartigheid (doping, koersen kopen) ging er bij het Franse publiek niet in, dat hield meer van zijn eeuwige rivaal Raymond Poulidor. Voor niet-kenners laat Anquetil alleen zich trouwens prima lezen als een fictieve kleine roman over een jongetje en zijn kampioen.

Paul Fournel: Anquetil alleen. Uit het Frans vertaald door Benjo Maso. Oevers; € 20,00.

Meer over