Ook voor Boudisque is einde aangebroken

Platenzaak Bullit in Eindhoven, Playland Records in Delft, Elpee in Leiden, Brutus in Amsterdam, House of Sounds in Den Bosch, Tommy in Tilburg, Via Via in Oss, Midtown in Utrecht en Rotterdam....

Sasja Kooistra

Eigenaar Richard van der Veen wil nog geen commentaar geven, want eerst moeten de vaste klanten op de hoogte worden gesteld. Maar ook Boudisque (het Utrechtse filiaal met dezelfde naam blijft open) is de combinatie van teruglopende omzet en een stijgende huur fataal geworden, zoveel is wel duidelijk.

De winkel – die in 1968 opende als hippiewinkeltje gericht op undergroundmuziek – groeide uit tot de eerste popspeciaalzaak in Nederland. Net als de andere zaken maakten muziekliefhebbers er gebruik van de grote kennis van het personeel.

Maar de muziekindustrie verandert. Al zo’n acht jaar wordt de markt voor cd’s steeds kleiner.

Daar komt bij dat de consument die de moeite neemt om voor zijn cd naar de winkel te gaan vergrijst. Uit een onderzoek in 2005 in opdracht van elektronicaconcern Packard Bell bleek dat jongeren tussen 8 en 17 jaar amper nog cd’s in de winkel kopen, 85 procent van deze leeftijdsgroep zegt illegaal muziek te downloaden via internet.

Met de komst van sites als Last.fm kom je er zelf wel achter wat nieuw en hip is, wat de gidsfunctie van het gespecialiseerde winkelpersoneel ook overbodig maakt. Daarmee verdwijnt de toegevoegde waarde die de gang naar de muziekwinkel de moeite waard maakte.

Gevolg: de winkel wordt steeds leger, de omzet daalt, terwijl de winkelhuur almaar blijft stijgen. De romantiek van het rennen naar de platenzaak omdat je het nieuwe album van je favoriete bandje dat die dag verschijnt móet hebben, lijkt snel iets uit de verleden tijd te worden.

Meer over