De gidsBestsellers

Ook op latere leeftijd blijkt voorlezen belangrijk

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld Lemniscaat
Beeld Lemniscaat

Voorlezen schijnt goed te zijn voor van alles, en dus worden sinds 2003 de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Die van 2020 zijn alweer bijna voorbij: van 22 januari tot en met 1 februari werden kinderen op kinderdagverblijven, basisscholen en in bibliotheken voorgelezen door bekende (en onbekende) Nederlanders. Als je naar de bestsellerlijsten kijkt, is er maar één boek dat lijkt te hebben geprofiteerd van de voorleesbevorderingsweek, en dat is het Prentenboek van het jaar: Moppereend, van de Britse schrijfster Joyce Dunbar en de Tsjechische illustrator Petr Horáček, over een chagrijnige eend die wordt achtervolgd door een grijze wolk die almaar groter en donkerder wordt. Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos voor de vorm nog negen andere boeken die samen de Prentenboek TopTien vormen, maar er kon er maar één de beste zijn en dus staat nu niet alleen de hardcovereditie van Moppereend in de CPNB Bestseller 60 (op 11), maar ook de editie met voorleesknuffel (op 5) en de goedkope mini-editie (op 1).

Midden in die vrolijke voorleesdagen viel de Auschwitz-herdenking. Arnon Grunberg stelde Bij ons in Auschwitz samen (nieuw binnen in zowel de Bestseller 60 als de VK-toptien), waarin teksten verzameld zijn van ‘morele getuigen’, zoals Primo Levi (die het kamp overleefde en in 1947 Is dit een mens publiceerde) en de in Auschwitz vergaste Zalmen Gradowski (wiens geheime aantekeningen na de oorlog bij een van de crematoria gevonden werden). Op 27 januari, precies 75 jaar na de bevrijding van het kamp, droegen acteurs en schrijvers tijdens een avond rondom het boek fragmenten voor. Ook op latere leeftijd blijkt voorlezen belangrijk.

Volkskrant Boekenraad Toptien

1 Rutger Bregman, De meeste mensen deugen (De Correspondent)

2 Joyce Dunbar & Petr Horáček, Moppereend

3 Selma van de Perre, Mijn naam is Selma (Thomas Rap)

4 Herman Koch, Finse dagen (Ambo Anthos)

5 Arnon Grunberg, Bij ons in Auschwitz (Querido)

6 Lucinda Riley, Zeven zussen (Xander)

7 Eddy de Wind, Eindstation Auschwitz (Meulenhoff Boekerij)

8 Pascal Mercier, Het gewicht van de woorden (Wereldbibliotheek)

9 Arnon Grunberg, Bezette gebieden (Lebowski)

10 Geert Mak, Grote verwachtingen (Atlas Contact)

Tip van Ike Bekking (Bilthovense Boekhandel): Manon Uphoff, Vallen is als vliegen

Wat een ongelooflijk knap boek! Manon Uphoff schreef deze autobiografische roman over incest zonder de gebeurtenissen expliciet te omschrijven — en dat is goed om te weten, want dat verlaagt de drempel. Een roman over een jeugd die getekend is door misbruik, geweld, schoonheid en pijn, vol verwijzingen naar mythische figuren en hel en verdommenis. Prachtig maar hard geschreven met een continue ondertoon van haast voelbare dreiging. Het overlijden van haar oudste zus maakte zo veel los dat zwijgen niet langer mogelijk was. De verborgen woede en pijn moesten een plek krijgen. De manier waarop Manon Uphoff dat in deze roman doet is van buitengewoon hoog literair niveau. Tip voor de Libris Literatuurprijs!

null Beeld Querido
Beeld Querido

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over