Ook in de CPNB bestsellerlijst is de sportzomer geopend

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: De sportzomer is geopend.

Feyenoordsupporters op de Coolsingel. Leo Verheuls 'Coolsingel!' komt binnen op 38 in de bestsellerlijst. Beeld anp
Feyenoordsupporters op de Coolsingel. Leo Verheuls 'Coolsingel!' komt binnen op 38 in de bestsellerlijst.Beeld anp

Niet eerder was Kluun zó snel verdwenen uit de CPNB Bestseller 60 - DJ stond slechts 12 weken in de lijst - maar hij bleek nog een verrassing in petto te hebben: samen met Ronald Giphart schreef hij Het eeuwige gezeik, waarin de schrijvers 'de geplaagde Oranje-fan' met een andere blik helpen te kijken naar verleden, heden en toekomst van het Nederlands elftal, en dat nu de Top 60 binnenkomt op een 35ste plaats.

En daarmee is de sportzomer ook in de Bestsellerlijst voor geopend verklaard. Feyenoord werd landskampioen; over het op het laatste moment toch nog spannende seizoen schreef Leo Verheul Coolsingel! (binnen op 38), voor iedereen die alle wedstrijden opnieuw wil beleven, inclusief de commentaren van stadionspeaker Peter Houtman. We leefden de afgelopen dagen mee met wielrenner Tom Dumoulin, en in afwachting van de finale-etappe van de Giro lezen we in het van stal gehaalde Thijs Zonnevelds Thomas Dekker - Mijn gevecht hoe het in elk geval níét moet (57). Ook De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond is weer eventjes terug, op een 53ste plaats - waarom weet eigenlijk niemand.

Toch is het niet alles sport wat de klok slaat. Adriaan van Dis lift mee op het Haags-Indische succes van Alfred Birneys De tolk van Java (onversaagd op 1), en is met een derde plaats voor In het buitengebied de hoogste binnenkomer. En David Van Reybrouck kan weer een geslaagde coproductie op zijn naam schrijven: na Een jihad van liefde (17), het door hem opgetekende verhaal van Mohamed El Bachiri, staat ook het resultaat van zijn samenwerking met de Franse denker Thomas d'Ansembourg in de lijst (10). In Vrede kun je leren pleiten de schrijvers voor een goede verzorging van het innerlijk, die zou moeten leiden tot minder geweld en terrorisme. Een boodschap die na de gebeurtenissen van afgelopen week alleen maar harder klinkt.

Het glorieuze moment gevangen

Feyenoord heeft de kampioensschaal nog maar net veroverd of er liggen al vier boeken klaar over de race naar de landstitel en de ziel van de Feyenoorder. Lees hier de recensies.

CPNB Bestseller 60

1. Alfred Birney. De tolk van Java; De Geus (2) Winnaar Libris Literatuur Prijs.

2. Monica Geuze. My Way; Kosmos (2) De weg naar succes van een vlogger.

3. Adriaan van Dis. In het buitengebied; Atlas Contact (1) Roman van eenzaamheid en obsessies.

4. Fajah Lourens. Killerbody 2; Kosmos (12)

5. Sonja Bakker. Bikiniproof met Sonja; Zonnestraal (2)

6. Nicci French. Zondagochtend breekt aan; Ambo Anthos (6)

7. Hugo Borst. Ach, moedertje; Lebowski (3)

8. Suzanne Vermeer. Het paradijs; A.W. Bruna (6)

9. Benedict Wells. Het einde van de eenzaamheid; Meulenhoff (4)

10. Van Reybrouck & d'Ansembourg. Vrede kun je leren; De Bezige Bij (-)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over