Ook in dat gekke 2017 deden ze dingen die nu maar moeilijk voor te stellen zijn

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Andere tijden.

De cover van Het aanzien van 2017. Beeld
De cover van Het aanzien van 2017.Beeld

In de week dat het nieuws naar buiten kwam dat de buste van Johan Maurits van Nassau-Siegen van de ontvangsthal van het naar hem vernoemde Mauritshuis naar het depot is verhuisd, komt Piet Emmer met Het zwart-witdenken voorbij. Een bijdrage aan de discussie over kolonialisme, slavernij en migratie de CPNB Bestseller 60 binnen. Met zo'n titel weet je dat je op een hoop media-aandacht, (positieve en negatieve) reacties en een 27ste plaats in de Bestsellerlijst kunt rekenen, zeker als je het werk van je tegenstanders in het publieke debat bestempelt als 'aperte leugens' en 'drammerige eenzijdigheid'. 'We kunnen het de mensen uit die tijd niet kwalijk nemen dat ze niet op de hoogte waren van de 21ste-eeuwse normen en waarden', vindt Emmer. Het verleden is een vreemd land, wil hij maar zeggen, ze doen dingen daar anders.

Top 10

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

1. Han van Bree

Het aanzien van 2017; Spectrum (1)
Wereldnieuws in beeld, ijzeren formule

2. Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezige Bij (19)
Roman over bergpassie in Noord-Italië.

3. Dan Brown
Oorsprong; Luitingh-Sijthoff (15)
Het vijfde Robert Langdon-mysterie.

4. Tommy Wieringa
De heilige Rita; De Bezige Bij (12)

5. Britta Teckentrup
Ssst! De tijger slaapt; Gottmer (2)

6. Haruki Murakami
De moord op Commendatore 2 AtlasContact (1)

7. Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet...; Boekerij (30)

8. Jamie Oliver
5 ingrediënten; Kosmos (19)

9. Leon Verdonschot
Rico; Voetbal Inside (4)

10. Yuval Noah Harari
Sapiens; Thomas Rap (46)Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Daar kan Daphne Deckers, auteur van het essay voor de maand van de spiritualiteit, over meepraten. In Sterrenstof (nieuw, op 12) vertelt ze hoe zij de verschillende fases van het moederschap heeft beleefd - ja, óók het opvoeden van kinderen is spiritualiteit - en vergelijkt ze haar ervaringen met hoe het er vijftig jaar geleden aan toe ging, toen een postnatale depressie werd behandeld met een glas sherry, zwangerschapsadviezen van de huisarts neerkwamen op: 'Als u 'plons' hoort, is de baby er', en haar oma tot op het laatste moment haar onderbroek aanhield, omdat ze geen idee had waar de baby nu precies haar lichaam zou verlaten.

Han van Bree behandelt een recenter verleden in Het aanzien van 2017 (met stip op 1), een overzicht van twaalf maanden wereldnieuws. En ook daar, in dat gekke 2017, deden ze dingen die nu maar moeilijk voor te stellen zijn: in januari werd in Amerika bijvoorbeeld een geelharige pussygrabber ingehuldigd als president. Het is overigens de vraag of dat überhaupt wel in de tijd te plaatsen is.

Meer over