RecensieFilm

Ook het liefdesleven van drugskoning Pablo Escobar draaide om Pablo Escobar (**)

Javier Bardem als Pablo Escobar en Penélope Cruz als Virginia Vallejo in de film Loving Pablo (Escobar). Beeld RV
Javier Bardem als Pablo Escobar en Penélope Cruz als Virginia Vallejo in de film Loving Pablo (Escobar).Beeld RV

Pech voor Fernando León de Aranoa. De Spaanse regisseur (Los lunes al sol, 2002) trachtte al ruim tien jaar zijn film over de Colombiaanse drugskoning Pablo Escobar van de grond te tillen, maar kreeg de financiering pas laat rond. Ondertussen verscheen de Netflix-serie Narcos, waarin de verwoestende kracht van Escobar en diens cocaïne-imperium in de jaren tachtig magnifiek werden belicht. Daar moet De Aranoa tegen opboksen nu zijn film er eindelijk is.

Met Loving Pablo koos de regisseur wel voor een alternatieve, in film nog niet uitputtend verkende invalshoek: het liefdesleven van Escobar, zoals beschreven in de memoires (Loving Pablo, Hating Escobar, 2007) van een van zijn bijvrouwen, de Colombiaanse televisiepresentator Virginia Vallejo.

Zij valt terstond voor de status van Pablo, die zich presenteert als een nieuw-rijke ondernemer met politieke ambities. Diens villafeestjes worden op dat moment nog vrolijk bezocht door politici en jetset-figuren, die geen aanstoot nemen aan Escobars ongure legertje beveiligers.

Spetterende scènes

Ook castte De Aranoa een goed gelijkende Escobar-vertolker: de met wat hulpmiddelen (nepbuik) verbouwde Spaanse acteur Javier Bardem verdwijnt al na twee tellen in zijn personage, de half-charmante, wat vadsige en dwingende drugsbaas. Loving Pablo pakt uit met enkele spetterende scènes die de buitensporige macht van Escobars Medellín-kartel demonsteren, zoals de keer dat de Colombianen hun drugsmokkelvliegtuig op klaarlichte dag op een snelweg in Florida lieten landen.

De ravissant aangeklede Spaanse actrice Penélope Cruz oogt getrouw als trofeevrouw Vallejo, maar het aandeel van Vallejo in Escobars bestaan blijkt beperkt, té beperkt eigenlijk voor deze film. Vallejo’s voice-over praat de verwikkelingen aaneen, maar komt weinig verder dan dooddoeners als ‘je kunt beter verdriet hebben over een man terwijl je per privéjet reist, dan per bus’.

Zodra Pablo’s vriendin onder druk komt te staan van Escobar en in het zicht komt van de Amerikaanse drugseenheid DEA, krijgt de gemankeerde liefdesgeschiedenis in het slotakkoord nog wat thrillerpotentie, maar die wordt onvoldoende benut; de scènes hangen er wat bij.

Escobar wordt de hele film lang niet geromantiseerd, dat valt te prijzen: een zelfzuchtige man, die al tijdens het eerste dinertje een dreigende toon aanslaat. Het liefhebben in Loving Escobar kwam al snel van één kant.

Drama

Loving Pablo

Regie Fernando Léon de Aranoa.

Met Javier Bardem, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard.

123 minuten. In 56 zalen.

Meer over