Ook docenten zeggen vertrouwen in bestuur De Appel op

Na de galeriehouders en de kunstenaars zeggen nu ook de docenten van het eigen opleidingsprogramma van De Appel het vertrouwen in het bestuur van de Amsterdamse kunstinstelling op. Dit heeft te maken met directeur Lorenzo Benedetti en de vernieuwing van De Appel.

Directeur van De Appel, Lorenzo Benedetti bij een werk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. De docenten zetten vraagtekens bij de beslissing van het bestuur, twee weken geleden, om directeur Lorenzo Benedetti uit zijn functie te zetten. Beeld anp
Directeur van De Appel, Lorenzo Benedetti bij een werk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. De docenten zetten vraagtekens bij de beslissing van het bestuur, twee weken geleden, om directeur Lorenzo Benedetti uit zijn functie te zetten.Beeld anp

Na de galeriehouders en de kunstenaars zeggen nu ook de docenten van het eigen opleidingsprogramma van De Appel het vertrouwen in het bestuur van de Amsterdamse kunstinstelling op. Niet alleen zetten ze vraagtekens bij de beslissing van het bestuur, twee weken geleden, om directeur Lorenzo Benedetti uit zijn functie te zetten. Ook twijfelen ze of het bestuur in staat is de vernieuwing van De Appel in goede banen te leiden. Ondertekenaars zijn onder anderen museumdirecteuren Beatrix Ruf (Stedelijk Museum) en Charles Esche (Van Abbemuseum, Eindhoven), en kunstenaars Liesbeth Bik en Barbara Visser.

In een open brief kondigen de docenten aan hun samenwerking met De Appel op te schorten zolang dit bestuur zitting heeft. Dat doen ze omdat het bestuur niet heeft gereageerd op de vraag opheldering te verschaffen rond het vertrek van Benedetti. Visser: 'Om te kunnen beoordelen of we de beslissing van het bestuur moeten onderschrijven, moeten we allereerst weten waarom ze destijds voor Benedetti hebben gekozen, en welke afspraken er met hem zijn gemaakt.' Visser zegt niet per se op te roepen tot terugkeer van de directeur. 'We willen alleen weten of het bestuur in dit hele proces goed heeft gefunctioneerd. Ik ben geneigd te zeggen: als Benedetti geen greep in de kas heeft gedaan, is er sprake van wanbestuur.'

null Beeld
Beeld

Eerder met open armen ontvangen

Het vertrek van Benedetti kwam voor de buitenwereld onverwacht. Vijftien maanden geleden werd de Italiaan met open armen ontvangen als opvolger van Ann Demeester, die naar het Frans Halsmuseum in Haarlem vertrok. Bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen zag in hem toen nog 'een gezichtsbepalende directeur die garant staat voor een dynamisch en innovatief programma dat gericht is op een zowel breed als nationaal publiek'. Twee weken geleden zei Van Huffelen in de Volkskrant dat het bestuur zich daarin heeft vergist. 'Het artistieke functioneren van Benedetti heeft nooit ter discussie gestaan. Maar De Appel heeft in alle andere opzichten een leider gemist: iemand die intern en extern inspireert en een visie op de toekomst uitdraagt.'

In de kunstwereld wordt het vertrek van Benedetti gezien als het zoveelste bewijs dat de managers het winnen van de bevlogen artistieke leiders. Domeniek Ruyters, hoofdredacteur van het kunsttijdschrift Metropolis M, schreef: 'Zoals Lorenzo Benedetti tref je ze niet veel meer: curatoren die als een sparring partner van de kunstenaar tentoonstellingen naar grote hoogte weten te brengen'. De kwestie zou volgens de criticasters ook de uitstekende reputatie van De Appel in de (inter)nationale kunstwereld ernstige schade toebrengen.

Betreuren

Het bestuur van De Appel zei eerder de onrust die is ontstaan door het op non-actief stellen van Benedetti te betreuren. Op de eigen website schrijft het: 'In reacties wordt gesuggereerd dat het geschil te maken heeft met de koers van De Appel. We zouden van Benedetti verlangen dat hij van De Appel een bezoekersmachine maakt en rendement belangrijker vinden dan kwaliteit. Over dit soort onderwerpen is nooit verschil van mening geweest.' Vrijdag liet het bestuur weten komende week met een reactie te komen op de werkstaking van de docenten.

Tijdens de jaarlijkse benefietveiling die de Rotterdamse kunstinstelling Witte de With en de Appel donderdag organiseerden, liepen de gemoederen hoog op. Tien kunstenaars die namens De Appel werk hadden ingeleverd, trokken zich terug. Kunstenaar Ahmet Ögüt gaf een lezing, opgedragen aan Benedetti, waarin hij opmerkte dat er geen kunstenaar in het bestuur van De Appel zit. Bestuursvoorzitter van Huffelen bood daarop spontaan een bestuursplaats voor een kunstenaar aan.

Benedetti onthoudt zich van commentaar. In november dient de zitting waarin hij zijn ontslag aanvecht. Intussen is de Zwitser Marc-Olivier Wahler aangetrokken als tijdelijk adviseur van De Appel. Hij was onder meer directeur van instellingen voor hedendaagse kunst als Palais de Tokyo in Parijs.

Meer over