Ook directeur BBC News stapt op

De crisis bij de geplaagde Britse publieke omroep BBC wordt almaar groter. De directeur van BBC News, Helen Boaden, en plaatsvervangend nieuwschef Steve Mitchell zijn vandaag opgestapt in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek. De BBC zegt over enkele uren commentaar te geven.

Heleen van Lier
BBC. Beeld ap
BBC.Beeld ap

Volgens een BBC-redacteur is aan ze gevraagd of ze op wilden stappen, zo tweet Robert Peston. Zij volgen het voorbeeld van hun baas George Entwistle, die zaterdag aftrad.

Pedofilie
Aanleiding hiervoor is een uitzending van Newsnight, het vlaggenschip van de BBC, waarin impliciet en abusievelijk gemeld werd dat een Conservatief politicus zich had schuldig gemaakt aan pedofilie.

Ook raakte Newsnight in opspraak toen onlangs bleek dat een jaar geleden een reportage is geschrapt over de zedendelicten van de toen net overleden BBC-ster Jimmy Savile. Boaden was destijds ook directeur van BBC News. Het eens zo gerespecteerde Newsnight mag voorlopig geen onderzoeksjournalistiek meer bedrijven.

De nieuwe algemeen directeur Tim Davie en Lord Patten, de voorzitter van de BBC Trust, zeiden dit weekeinde dat de BBC snel radicale hervormingen moet doorvoeren. BBC Trust is een door de overheid gecontroleerde raad van toezicht. Volgens Patten heeft de BBC een ingrijpende structurele radicale reorganisatie nodig, waarbij waarschijnlijk ontslagen zullen vallen.

Vervangen
Fran Unsworth, chef nieuwsgaring, en Ceri Thomas, redacteur van het programma Today, zullen Boaden en Mitchell voorlopig vervangen.

Zondag werd bekend dat Entwistle een jaarsalaris, 450 duizend pond, meekrijgt. Entwistle bekleedde de positie slechts 54 dagen. Als reden werd aangevoerd dat Entwistle diverse zaken van de BBC afhandelt, waaronder twee verhoren over misbruikschandalen.

Meer over