FilmrecensieOnward

Onward is niet de beste Pixar-film, maar de visuele grapjes zijn een feest ★★★★☆

Ook leuk: volstrekt nonchalant wordt voor het eerst een homoseksueel Pixar-personage geïntroduceerd.

De animatiefilm Onward speelt zich af in een sprookjesachtige wereld, waaruit door technologische innovatie en commercie alle magie is verdwenen. Scharrige eenhoorns eten uit de vuilnisbakken, de centauren gebruiken liever een auto dan hun paardenbenen en de elfjes hebben hun vleugels dusdanig verwaarloosd dat ze er niet meer mee kunnen vliegen.

Wat is het verleidelijk om hier meteen een bruggetje te slaan naar Pixar, de animatiestudio achter Onward. Bekend van animatiefilms als Wall-E (2008), Inside Out (2015) en Coco (2017), die onvergetelijk zijn dankzij de gewaagde thematiek, gedurfde concepten, de liefdevol ontworpen werelden, de baanbrekende animaties en onweerstaanbare hoofdpersonen. Visueel spektakel met een warm kloppend hart.

En dan is er nu Onward, een film over twee blauwe elfenbroers, Ian en Barley, die hun overleden vader tot leven proberen te wekken. Dat mislukt – alleen de onderste helft komt terug van gene zijde – en het duo gaat op een speurtocht om de bovenste helft ook terug te toveren. Na de eerste betovering bevindt Onward zich met die magische queeste snel op weinig verrassend terrein: bekende wereld, bekend verhaal. Zoiets stemt grommerig. Waar o waar is toch de dwarsige Pixar-magie?

En toch is dit niet helemaal eerlijk. Zelfs een minder goede Pixar-film is immers nog steeds klassen beter dan veel andere, op alle vlakken eenvoudiger commerciële animatiefilms. Wanneer de verhaallijn in deze episodische roadmovie hier en daar wat voorspelbaar wordt, is er altijd nog de gebruikelijke overdaad aan visuele grapjes in de kantlijn. Die spelen verrukkelijk met deze filmwereld, een grappige mix van onze wereld en een Dungeon and Dragons-achtig universum. Terwijl Ian en Barley rondtrekken met hun halve vader en hun afgeroste busje, valt toch weer op hoe natuurlijk hun schitterende blauwe haren bewegen.

Wie niet goed oplet, merkt niet dat hier volstrekt nonchalant voor het eerst een openlijk homoseksueel Pixar-personage wordt geïntroduceerd, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wat het is. Leuk. Bovendien blijken tussen al die vermakelijke avonturen door de emoties knap onder de huid te kruipen. Onward is een uitgesproken stoere film, met monsters en zwaarden en vuurspuwende leeuwen en Hells Angels-achtige elfjes, maar hoe langer hoe meer schemert de zachtaardige boodschap door. Een die niet zozeer gaat over toenadering zoeken tot een dode ouder, maar over de bijzondere band tussen twee broers. De finale dient vervolgens niet alleen een spectaculaire draak op, maar een magisch Pixar-einde waarbij geen mens het droog houdt. 

Onward

Animatie

★★★★☆

Regie Dan Scanlon

102 min., Nederlandse gesproken in 137 zalen, originele versie in 78 zalen.

Meer over